06/12/2016

Les queixes dels futbolistes sobre els seus impostos

4 min

BarcelonaEnmig de la voràgine d’informacions que han aparegut aquests dies sobre presumptes fraus fiscals dels futbolistes del Reial Madrid, especialment pel multimilionari cas de Cristiano Ronaldo, Xavi Hernández va donar veu a la situació que arrossega el col·lectiu. Fugint del silenci habitual dels futbolistes d’elit, l’exjugador del Barça va sincerar-se als micròfons de RAC1 per parlar del problema que tenen “tots els esportistes” a nivell fiscal, conseqüència d’una legislació ambigua que els deixa “desemparats i indefensos”.

Xavi va deixar ben clar que s’ha de distingir entre els jugadors que han comès algun tipus de frau fiscal, evadint impostos aprofitant entramats societaris opacs en paradisos fiscals, i una grandíssima llista de futbolistes als quals se’ls han obert durant els últims anys inspeccions fiscals que han acabat amb multes molt grans.

“Som uns privilegiats, cobrem molts diners, però paguem molts impostos, hem arribat a tributar un 56%, i ara, els que hem intentat fer les coses bé, encara hem de pagar més”, va explicar el jugador amb to resignat pel que ha viscut durant els últims anys. Xavi va ser sotmès a una inspecció entre el 2009 i el 2013, que ja està tancada, i ara en té una altra d’oberta dels cursos 2014 i 2015, els últims a Espanya abans de marxar a jugar al Qatar, on no es paguen impostos. El migcampista egarenc va explicar al programa El món a RAC1 que es va reunir a la seu de la seva empresa, a Terrassa, amb dos tècnics d’Hisenda i els va preguntar com ho farien ells per evitar els problemes que està tenint ell amb els drets d’imatge. “Els vaig preguntar: «Com ho hauries fet tu per pagar menys impostos?», i em van dir «no, ho has fet bé»”, va rememorar el jugador.

Durant els últims anys, Xavi i altres futbolistes com Gerard Piqué han intentat buscar una solució al que ells consideren un “canvi de criteri” de l’Agència Tributària sobre els drets d’imatge. L’egarenc, de la mà de l’Associació de Futbolistes Espanyols, ha viatjat fins a Madrid recentment per intentar trobar la solució a aquesta situació que s’ha viscut, sobretot, durant els últims anys, quan les inspeccions entorn els drets d’imatge s’han accentuat.

“Ens trobem amb un problema gros. Hisenda interpreta que els futbolistes hauran de pagar molts diners, tot i haver-ho fet bé. És un problema d’interpretació”, va defensar Xavi, que va reconèixer també que és una qüestió que ha tractat personalment amb Josep Maria Bartomeu. “La gent no ho vol dir, però jo no he fet cap cosa greu, jo he pagat el que tocava, però segons la interpretació d’ells, que crec que és injusta, em demanen més diners”, va sentenciar.

Aquesta “interpretació” de què parla Xavi va canviar el 2014, i fa referència al famós 85-15 que tants maldecaps està generant a esportistes i clubs. L’origen s’ha de buscar a la dècada dels 90, quan els esportistes cobraven grans quantitats en concepte de drets d’imatge, que tributen molt menys IRPF que els salaris. De fet, a principis dels 90, al Barça hi havia jugadors que van cobrar íntegrament la cessió dels drets d’imatge a través d’empreses i que no tenien nòmina. Ja llavors, Hisenda va començar a posar el focus en aquesta pràctica i a exigir quantitats milionàries que ofegaven els clubs. Aquests, sota l’amenaça d’aturar el futbol, van obtenir un acord pel qual els jugadors no podien cobrar dels clubs més d’un 15% del salari en concepte de drets d’imatge. La resta, el 85%, havia de tributar com a rendiment del treball, tal com va aprovar-se el 1996. Així, es va blindar la possibilitat que els jugadors paguessin menys impostos en aquest 15% dels ingressos que corresponen a drets d’imatge. Per IRPF, per exemple, a Catalunya s’ha arribat a pagar un 56% del total de la nòmina, mentre que per drets d’imatge es pagava molt menys, entorn d’un 30%.

Canvi d’interpretació

L’any 2006, però, hi ha un canvi en l’impost de societats. Aquesta modificació no va implicar res per als futbolistes fins l’any 2014, quan els tècnics d’Hisenda van posar en dubte les estructures d’explotació de la imatge que havien estat acceptades des del 1996. Els jugadors cedien, per un preu molt baix, els seus drets d’imatge a una empresa, i aquesta en treia un bon rendiment. Hisenda ho va detectar i va considerar que la cessió dels drets a les empreses, que en realitat eren propietat dels mateixos jugadors, era una simulació. Els futbolistes ja no podien declarar només l’import pel qual havien venut els seus drets -a un preu molt baix, no de mercat-, sinó que havien de declarar els ingressos totals de l’empresa en concepte de drets d’imatge i tributar-ho en la renda com a salari, al tipus marginal més alt. Segons fonts del Barça, enmig del cas Messi, però sense que en fos el detonant, fa dos anys el club català va fer desaparèixer dels nous contractes els drets d’imatge.

Modric va desviar diners a Luxemburg

El Mundo va incloure Modric en la trama de futbolistes afectats per Football Leaks: el croat va començar a ser investigat al gener per no haver tributat els drets d’imatge. Quan va arribar al Madrid va utilitzar una empresa de Luxemburg, on el tipus impositiu és pràcticament nul, per desviar-los. El Mundo va dir que no hi ha cap jugador del Barça afectat en les filtracions.

stats