09/08/2015

Endevina qui ve a dormir aquesta nit

2 min
En Joan Pere i en Jaume en una de les dues habitacions del seu pis que lloguen per a turistes.

Hi ha dades que confonen i altres que et deixen amb la boca oberta. Entre 6.000 i 7.000 veïns de Barcelona lloguen habitacions de casa seva a turistes. Entres en pàgines web com Airbnb i trobes bed & breakfast per 30-40 euros a qualsevol barri de la ciutat. Trio un sisè pis del carrer Padilla i quan arribo li pregunto al seu propietari que per què ho fa: “Sóc arquitecte tècnic i treballava a la construcció. ¿Necessites alguna altra explicació?”

El gran reclam del pis són les vistes a la Sagrada Família des de la finestra del menjador. La superfície útil no deu arribar als seixanta metres quadrats. Tres habitacions, de les quals en lloga dues (per 40-45 euros), una cuina i un sol quarto de bany a compartir entre hostes i propietaris. Van començar el 2011 i avui esperen el seu client número 398. A sobre el llit, els han deixat les tovalloles i un mapa de la ciutat. Demà els serviran l’esmorzar, els recomanaran un bar del barri on es menja, diuen, “la millor paella de Barcelona” i els guiaran per racons que els turistes d’hotel no arribaran a conèixer.

En Joan Pere i en Jaume, la seva parella, viuen pendents de l’ordinador, dels reviews (les opinions) que els clients escriuran i que tothom podrà consultar quan entri a la web d’Airbnb. Si els reviews són bons, vindran més hostes. Si no, val més que pleguin. Els seus deuen ser bons; tenen les dues habitacions plenes tot l’estiu i la nevera folrada de notes carinyoses que els han deixat els turistes.

Fa tres mesos es va fundar l’Associació de Veïns i Amfitrions de Barcelona. La presideix en Joan Pere Jové i la integren tot just un centenar de persones que es dediquen a aquest negoci. Tres d’ells els té fent tertúlia aquesta tarda de divendres al menjador de casa seva. No accepten la regulació que acaba de proposar el conseller Felip Puig. “Per què podem llogar només dues habitacions i només quatre mesos a l’any?” Declaren tot el que cobren, perquè els pagaments són bancaris. No hi ha transaccions en efectiu. Estan disposats a recaptar i ingressar la taxa turística de Barcelona. Hi ha el Jose, un argentí que lloga tres habitacions prop de la Monumental; el Ricardo, un veneçolà que en lloga una a la Verneda, i la Rosa, que es veu d’una hora lluny que ha de ser una amfitriona molt càlida, a Sardenya amb Casp. La Rosa va quedar vídua, amb una pensió de 600 euros i 500 d’hipoteca. Es va decidir a fer el pas quan va veure uns italians del seu bloc que també tenien hostes. “Si no hagués llogat habitacions, jo hauria sigut una de les persones que hauria sortit a la tele, perquè m’haurien fet fora del pis”.

En Jaume, la parella d’en Joan Pere, acarona la gossa Mika mentre demana tenir l’última paraula. Obrir la casa a altres persones, a part dels beneficis econòmics, també en té de psicològics. “Tinc un trastorn bipolar i et puc dir que he recuperat l’autoestima gràcies al fet de tractar i tenir cura de la gent de tot el món que passa per casa nostra”.

stats