ESMOLET DE PARAULES
Misc 28/10/2011

Governança

i
Albert Pla Nualart
1 min

Estem davant d'un terme tan ple de bones intencions com inflat de retòrica. Cada dia més polítics se'l posen a la boca, i a la Unió Europea li serveix alhora per renyar governs que no fan els deures i disfressar la seva impotència per imposar-se als estats.

Si govern també vol dir "acció de governar", té sentit preguntar-se què aporta el nou invent. Governança no seria cap sinònim de govern perquè és una manera d'exercir-lo. Com? Interactuant permanentment amb els sectors privat i civil i movent-se amunt i avall de l'eix local/global.

El govern és un sistema radial en què les decisions emanen de la capital d'un estat nació. Però el buidatge a què l'han sotmès, per dalt i per baix, la globalització i la descentralització ens aboca a la governança, que seria un sistema en xarxa.

La governança pretén combatre el creixent desprestigi dels polítics per dues vies. D'una banda, vol renovar la legitimitat que donen les urnes obrint-se a la constant participació dels ciutadans. De l'altra, persegueix l'eficiència copiant estratègies del sector privat.

És un replantejament a fons del rol dels governs, perquè més que autoritat pura i dura siguin facilitadors i mediadors -dirimint conflictes i formulant regles- d'una gestió política amb molts actors.

El que ara ens falta saber és si es tracta només d'un canvi de nom per apuntalar un edifici ple d'esquerdes o si, malgrat el seu intens regust de màrqueting i management, pot ser el primer esborrany d'un nou paradigma.

stats