19/01/2013

El mite de la democràcia

1 min

"El resultat de les eleccions no va ser el que jo creia que era necessari"

Artur Mas

Cada vegada que els polítics són corregits per les urnes entren en un estat de desconcert neguitós. Poden pensar, i sovint pensen, que la gent s'ha equivocat, però és un pensament que autocensuren per por de ser titllats de poc demòcrates.

El mite de la democràcia, fals com tots, consisteix a atribuir infal·libilitat a l'opinió majoritària i porta molt malament la paradoxa que sigui sovint una minoria la que hi veu clar.

La frase de Mas reflecteix aquesta tortura interna. I les matisacions que hi fa la reforcen: "He de pensar que el que estava equivocat era jo".

Doncs no, o sí, vés a saber! En aquesta humilitat a contracor hi ha una injustificada correcció política que algun dia potser haurà de sortir de l'armari.

La democràcia no és pas cap brúixola que assenyala el nord sinó la llibertat d'aprendre dels errors: el millor camí per madurar. Però l'encert del cos social, d'una nació o estat, no és superior al d'un individu sotmès a múltiples pressions.

El que la fa el menys dolent dels sistemes és que totes les alternatives són pitjors. Perquè la democràcia pot fer desgràcies si s'equivoca però qualsevol forma de dictadura les fa quan encerta de ple, i a fe de déu que encerta sovint.

Ningú no s'hauria d'acomplexar quan una aclaparadora majoria el desmenteix. El millor líder és aquell que sempre fa el que ell pensa que és millor i predica, si cal, en un desert. I el pitjor, el que modela els ideals a cop de sondeig.

stats