29/10/2015

“La diabetis no fa mal fins que ja és massa tard”

3 min
Les persones amb diabetis han de punxar-se i mirar els nivells de sucre a la sang uns 7 cops al dia.

BarcelonaLa diabetis va ser la malaltia escollida per a la setena edició de La Marató de TV3 l’any 1998, i aquest 2015 repetirà. “Pot ser que no sembli un tema gaire important, però des del 1998 no només no l’hem aturat sinó que va a més”, explica el doctor Manel Puig, cap del servei d’endocrinologia i nutrició de l’Hospital Can Trias i Pujol de Badalona (Can Ruti). Aquest cop, però, la diabetis anirà acompanyada de l’obesitat, una altra malaltia metabòlica que s’ha convertit en un greu problema per a la salut pública mundial, en especial dels països desenvolupats. De fet, com més obesitat hi ha, més diabetis. “La diabetis és una malaltia traïdora perquè entra per la porta del darrere”, recorda Manel Puig, que intervé en un vídeo que s’està passant en diferents escoles per sensibilitzar sobre la malaltia entre els més joves.

En aquest vídeo s’explica que la diabetis “és una malaltia silent perquè no fa mal, però en canvi et va fent mal a poc a poc fins que ja és massa tard”. Hi apareixen diferents testimonis de joves amb obesitat o amb diabetis que expliquen la seva experiència de com els va costar acceptar el problema i com hi han fet front. L’altre objectiu de La Marató també és un problema cada cop més comú. “L’obesitat és una pandèmia del món occidental, i un greu problema per a la salut pública”, apunta el doctor Puig, que afegeix: “Qui té diabetis i obesitat multiplica el risc de mort o de patir un càncer”. Els experts calculen que, amb l’actual taxa de sobrepès, la prevalença de la diabetis creixerà un 250% fins a l’any 2030.

Un 19% del pressupost sanitari

Les xifres sobre aquestes dues malalties són esgarrifoses: una de cada quatre persones té diabetis o obesitat -o totes dues coses-, i la meitat no ho saben. Aquesta xifra va colpir els creatius de la campanya de La Marató i van decidir fer-la servir com a lema. Actualment la diabetis afecta el 13% de la població, i és la primera causa d’amputació per motius no traumàtics i la primera causa de ceguesa entre els joves. El 48% tenen excés de pes, dels quals el 15% tenen obesitat. Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató, ha sigut l’encarregat d’explicar aquestes dades, “però cal recordar que darrere hi ha persones”. El cost directe i indirecte del tractament dels malalts de diabetis representa un 19% del pressupost del sistema sanitari públic espanyol.

“Hem de seguir fent recerca perquè encara queden moltes preguntes per respondre; els que ens dediquem a això tindrem molta feina els pròxims anys”, recorda el cap del servei d’endocrinologia de Can Ruti. Per aquest motiu confia que La Marató d’aquest any mantingui les xifres de rècord dels últims anys. “Busquem curar la dibetis perquè no hàgim de fer tants esforços per controlar el sucre”.

Com es detecta la diabetis?

Una de les dades en què La Marató posarà més èmfasi és que la meitat de les persones que tenen diabetis o obesitat no ho saben. “Beure molta aigua, orinar molt i perdre pes són tres símptomes clars que combinats assenyalen que la persona pot tenir diabetis”, explica el doctor Puig de Can Ruti. Però també hi ha altres llums d’alerta més subtils i difícils de relacionar com el cansament, els trastorns del son i les infeccions d’orina. “Són coses que van passant sense que ni ens n’adonem”.

stats