30/06/2015

Avui arriba el primer ‘match ball’: guia per entendre la crisi hel·lena

2 min
Avui arriba el primer ‘match ball’: guia per entendre la crisi hel·lena

BarcelonaQuè es votarà diumenge a Grècia?

És una de les grans incògnites. El president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, va convertir ahir la pregunta en una mena de plebiscit entre seguir a Europa o no. “Votar no vol dir que Grècia diu no a Europa”, va dir. Un missatge idèntic van llançar Françoise Hollande, Matteo Renzi i Sigmar Gabriel, el vicecanceller alemany. De totes maneres, la pregunta del referèndum -molt complicada- només demana si els grecs estan d’acord amb les propostes fetes per la troica la setmana passada. I hi ha un problema afegit: aquestes propostes vencen avui mateix. Per tant, i això és el més surrealista, els grecs diumenge podrien votar si estan d’acord o no amb unes propostes... que ja no estan sobre la taula.

Per què vencen avui les propostes?

Perquè coincideixen dos factors. Primer, que expira el programa de rescat a Grècia. I segon, que és l’últim dia perquè el país pagui una partida de 1.500 milions que deu a l’FMI. Una part d’aquests diners ja els hauria d’haver pagat fa setmanes, però Atenes va demanar agrupar tots els venciments del juny en l’últim dia del mes. Va ser una petició quasi inèdita i a la qual només Zàmbia havia recorregut en el passat.

Podria ser que la troica ajorni el venciment de la seva proposta mentre espera el resultat del referèndum?

Brussel·les assegura que no. El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ho ha demanat als diferents membres de l’euro, però ahir Donald Tusk, president del Consell Europeu, va avisar a Tsipras que la seva petició havia sigut rebutjada. Així i tot, el ministre espanyol d’Economia, Luis de Guindos, no descarta que hi hagi un acord amb Grècia abans d’avui a la mitjanit i, fins i tot, va afirmar que ja hi ha contactes. “Estic segur que s’està negociant”, va dir. Posteriorment, el Banc Central Europeu decidirà dimecres si manté l’ELA, el mecanisme d’emergència que proveeix de liquiditat els bancs grecs.

Pot ser que el corralito s’allargui?

És possible. Dependrà de la capacitat que tinguin els bancs grecs de proveir de diners amb normalitat els seus clients. Segons l’agència de qualificació Moody’s, els grecs van treure 8.000 milions de les entitats financeres, equivalents al 4% del PIB, en només dues setmanes. A hores d’ara, l’única cosa que manté amb vida la banca grega és el suport financer del BCE. Però si no hi ha acord entre la troica i Atenes, aquest suport acabarà desapareixent.

stats