22/07/2015

La Generalitat torna a contractar quatre anys després

3 min
Fins ara la Generalitat no cobria ni el 20% de les places vacants  tot i que l’Estat l’hi permetia. Aquest any en cobrirà el 50%.

BarcelonaLa Generalitat torna a contractar. Tot i que a la caixa encara hi ha teranyines, el Govern començarà a substituir les places que queden vacants al sector públic català després de quatre anys sense fer-ho. Segons va explicar ahir l’executiu, es convocaran concursos per a 1.230 places de feina “destinades a cobrir àmbits i sectors prioritaris”.

En els últims anys l’administració catalana havia preferit no incorporar personal tot i que l’Estat els donava permís per reposar el 20% de les places que quedaven vacants (per defunció o jubilació, per exemple). Per al 2015, però, l’Estat ha elevat fins al 50% el límit de places que es poden substituir, i ara el Govern sí que ha optat per començar a cobrir-les.

La meitat de les places seran metges (340 treballadors) i professors (300 més), cosa que va servir a la consellera de Governació, Meritxell Borràs, per afirmar que l’objectiu és “reforçar l’estat del benestar”. A molta distància, els Bombers tindran 153 places més.

L’Agència Tributària de Catalunya comptarà amb 60 treballadors més: 40 tècnics i 20 inspectors. El departament de Justícia també serà un dels beneficiats pel canvi de política en la reposició de places vacants, ja que podrà incorporar 193 empleats públics.

Aquest anunci arriba un any després que el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, decidís deixar d’aplicar noves retallades. Actualment, doncs, la despesa es manté (“i no pot créixer perquè Europa ho impedeix”, diu el conseller) però ja no baixa. De fet, el 2014 el dèficit amb què es va tancar l’exercici va ser més alt que el del 2013.

“S’ha decidit anar restablint les condicions”, va explicar ahir a l’ARA Meritxell Masó, secretària de Funció Pública de la Generalitat. Alguns dels treballadors que cobreixin les places que es convoquin seran interins, és a dir, personal eventual que actualment ja treballa a la Generalitat. És previsible que aquest escenari afecti especialment algunes àrees determinades, com les dels mestres. En canvi, en altres casos serà a l’inrevés: a l’Agència Tributària els nous inspectors provenen per força de fora de l’administració actual.

Evolució dels treballadors

De tota manera, les dades mostren que el nombre de treballadors públics de la Generalitat ha baixat menys del que pot semblar a simple vista durant els anys de polítiques d’austeritat. En concret, el gener d’aquest any hi havia 164.586 treballadors públics al servei del Govern català, només 1.188 treballadors menys que quan van començar les retallades. Dit d’una altra manera, per cada cent treballadors que hi havia el gener del 2011, quatre anys després n’hi havia 99,1.

Justament per aquest volum de treballadors públics, la seva gestió ha sigut un dels grans obstacles que ha tingut la Generalitat a l’hora d’aplicar les polítiques d’austeritat.

Fins ara, segons Masó, no tenia sentit anar incorporant personal al sector públic mentre, al mateix temps, es rebaixava el sou als treballadors públics.

Tot i que Meritxell Borràs va explicar ahir que l’executiu “treballa” per abonar la paga extra d’aquest any als funcionaris, també va indicar que el Govern “no ha abordat ni per avui ni per demà” el retorn de la paga pendent que correspon als exercicis dels anys 2013 i 2014.

Suport del Parlament al ‘model Airbnb’

El Parlament de Catalunya aprovarà demà les recomanacions de la comissió d’estudi sobre l’economia col·laborativa amb un clar missatge al Govern: cal fomentar i regular el model de negoci de plataformes com Airbnb i Uber.

La comissió ha aprovat, amb els vots de tots els grups i l’abstenció d’ICV-EUiA, un document en què demana “donar suport” i adaptar la legislació per fer possibles aquestes activitats. El document, impulsat per Esquerra, demana també l’elaboració d’un codi de bones pràctiques i la creació d’un consell assessor i un observatori del sector per analitzar el fenomen. En el cas d’Airbnb, els grups del Parlament demanen que es reguli el lloguer d’habitacions, un pas que el Govern va fer la setmana passada.

stats