FISCALITAT
Misc 17/07/2017

El Govern invertirà 41 M€ en el programa de la Hisenda pròpia

La part més important de la despesa s’haurà fet en el període 2016-2017

i
àlex Font Manté
2 min
El vicepresident Oriol Junqueras va inaugurar l’any passat la nova seu de l’ATC a la Zona Franca de Barcelona.

BarcelonaLa Generalitat preveu que el cost del programa informàtic que necessita l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) sigui sensiblement inferior al que havia calculat al principi. En concret, costarà 41,3 milions d’euros. Així consta a la documentació de la presentació que el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, va fer a principis de juliol a la Comissió d’Economia del Parlament. La xifra dista molt dels 100 milions que el mateix Salvadó havia estimat que costaria aquest programa, tal com va explicar en una entrevista a l’ARA el març del 2016.

Fins ara l’ATC s’ha regit amb un programa informàtic anomenat G@UDÍ, que, segons expliquen els coneixedors en la matèria, és útil per gestionar els impostos propis i cedits, però té limitacions significatives. Per això el Govern va decidir encarregar la creació d’un nou programa, en aquest cas anomenat e-SPRIU, que millorés les prestacions del G@UDÍ i permetés també recaptar tots els impostos que es paguen a Catalunya en cas que s’hagués de fer.

Sigui com sigui, no tota la inversió que es farà a la Hisenda catalana recaurà en un únic programa. De fet, dels 41 milions que s’invertiran en els sistemes informàtics de l’ATC, la major part (28 milions) es destinaran a crear mòduls que serviran per als dos programes informàtics (tant l’e-SPRIU com el G@UDÍ). Entre aquests mòduls hi ha el que permet fer les inspeccions, els pagaments d’impostos de forma electrònica i la recaptació executiva (la persecució d’impostos impagats), entre d’altres.

La resta de la inversió (13 milions) recaurà directament en l’e-SPRIU, un nom que, per cert, significa Serveis i Processos per a la Relació Integral amb l’Usuari Tributari.

A part, del total de 41 milions invertits, el gruix (el 60%) s’haurà gastat entre l’any passat i aquest 2017. La resta està previst que es gasti entre el 2018 i el 2020.

En qualsevol escenari

L’argument que sempre ha donat la Generalitat (tant en l’anterior legislatura, amb Convergència i Unió, com en l’actual, amb Junts pel Sí) és que la creació d’una Hisenda catalana poderosa està justificada perquè Catalunya haurà d’acabar recaptant els seus propis impostos passi el que passi amb el procés sobiranista. És a dir, tant si la independència es produeix com si finalment s’imposa una tercera via.

És per això que la Generalitat ha tirat endavant el projecte. Tal com va revelar l’ARA la setmana passada, l’ATC començarà aviat a canalitzar el pagament dels impostos que tot el sector públic de la Generalitat realitza a l’Estat. És a dir, tot l’IRPF, l’IVA, l’impost de societats i les cotitzacions que la Generalitat, les seves 180 empreses públiques i els seus treballadors respectius paguen a l’Estat. Són 4.500 milions d’euros anuals en total, que es pagaran a través de l’ATC.

L’objectiu d’aquest organisme és “estar preparat per a qualsevol escenari”.

stats