TROBADA D'ECONOMIA DE S'AGARÓ
Misc 01/12/2013

De Guindos obre la porta a implantar les minifeines a Espanya

El ministre canviarà la reforma laboral per "flexibilitzar els contractes a temps parcial"

i
àlex Font Manté
3 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, es va esforçar ahir a rebaixar la importància dels canvis que hi haurà afirmant que seran "complements" a la reforma laboral.

S'agaróEls governants no saben què més fer per reduir l'atur i, a poc a poc, es van trencant tabús. Conceptes simplement implantejables fa tres anys comencen a fer-se un forat a la taula dels polítics. És el cas de les minifeines, a les quals ahir va obrir la porta el govern espanyol ara que Brussel·les li exigeix canvis més profunds en el mercat de treball.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va afirmar ahir que el govern presentarà modificacions importants en la legislació laboral, entre les quals destaca una "flexibilització dels contractes a temps parcial", segons va explicar en la Trobada d'Economia de S'Agaró. Posteriorment, el ministre va matisar que això no implica que s'implantin les minifeines, però en preguntar-li què significarà aquesta flexibilització, es va limitar a respondre: "Ja ho veuran".

Casualment o no, un dia abans Andreu Mas-Colell també havia insinuat una cosa molt semblant. El conseller d'Economia va afirmar que "el mercat de treball s'adaptarà i es trobaran fórmules perquè la gent treballi". "La gent no podrà suportar de manera permanent aquests nivells d'atur", va sentenciar.

Tot sembla indicar, per tant, que hi ha un moviment de fons que acabarà resultant en canvis significatius en el mercat de treball. Els dos canvis més radicals serien la implantació del contracte únic i de les minifeines. Mentre que la primera opció no sembla que estigui al centre del debat, la segona sí que ho està.

Les minifeines, una fórmula molt utilitzada a Alemanya, impliquen un sou de 400 euros mensuals a canvi de quatre hores de feina al dia. Els partidaris d'aquest model afirmen que és un tipus de contracte molt flexible que dóna feina a gent difícilment ocupable, com ara els joves i la gent gran. Els detractors ho rebutgen assegurant que destrueixen llocs de treball reals, ja que les empreses prefereixen contractar dues persones amb una minifeina (ja que gairebé surt gratis fiscalment) en lloc d'una de sola amb un contracte estàndard.

Simples "complements"?

El ministre De Guindos va voler treure importància ahir als canvis que es faran en el mercat de treball assegurant que seran simples "complements" a la reforma laboral aprovada el 2012. A part de la flexibilització dels contractes a temps parcial, el ministre també va explicar que hi haurà canvis en la negociació col·lectiva (és a dir, en la manera com es pacten els convenis) i una reducció dels tipus de contractes. Aquesta última modificació ja es va explicar al setembre, i els experts van coincidir a assenyalar que no significa un canvi substancial.

Malgrat que la reforma laboral necessiti aquests "complements", el ministre va proclamar que aquesta llei va ser "un dels pilars del canvi de percepció sobre l'economia espanyola". Tot i així, des de llavors la taxa d'atur es manté descontrolada. És per això que la setmana passada De Guindos es va comprometre davant de la resta de ministres d'Economia europeus a introduir canvis en la reforma laboral, un compromís que l'equip del ministre inicialment va negar haver adquirit. Ara, però, De Guindos ja admet obertament que hi haurà modificacions, i Brussel·les espera que el govern espanyol li presenti la proposta de reforma en les pròximes setmanes.

Prima de risc

D'altra banda, el ministre d'Economia va reconèixer ahir que, tot i que la prima de risc hagi baixat, segueix estant en nivells massa alts. "La prima ha de baixar més", va admetre. De totes maneres, la relaxació dels últims mesos ha tret pressió al govern, que creu tenir el dèficit sota control i es planteja introduir baixades d'impostos a partir de l'any vinent. Tot depèn de la reforma fiscal que es presentarà a la primavera.

Por a la retirada dels estímuls als EUA

Un dels factors que influirà més decisivament en l'economia durant el 2014 serà quan i amb quina celeritat retira la Reserva Federal dels Estats Units els estímuls que aplica sobre l'economia americana. Aquesta setmana el Banc Central Europeu va reconèixer que això impactarà en l'economia del Vell Continent, i ahir Luis de Guindos va admetre que tindrà repercussions "negatives". Segons el ministre, suposarà la retirada d'una de "les crosses" sobre les quals s'ha sostingut l'economia mundial en els últims temps. Amb tot, De Guindos també en va fer una lectura positiva, ja que "suposarà una normalització de les polítiques de la Fed". Si es retiren els estímuls, és perquè "ja no cal aquesta ajuda".

stats