08/12/2013

Purga de Montoro a l'Agència Tributària

3 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, asseguren que les destitucions i renúncies no tenen res d'estrany.

BarcelonaFa mesos que els membres del govern espanyol es caracteritzen per tenir un perfil deliberadament baix. Les polítiques no s'han relaxat, però sí l'actitud, i els ministres s'esforcen a allunyar-se al màxim dels titulars grandiloqüents, seguint l'estratègia que tan bé li ha anat fins ara al president espanyol, Mariano Rajoy.

Però hi ha un ministre díscol que sembla incapaç d'allunyar-se del focus. És el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que ha protagonitzat algunes de les polèmiques més sonades des del principi de legislatura, com per exemple quan va afirmar que els salaris no han baixat a Espanya. Però l'última polèmica és possiblement la més greu: en les últimes setmanes ha impulsat una purga a la cúpula de l'Agència Tributària, l'organisme que gestiona els impostos que recapta l'Estat. El mateix Montoro va afirmar divendres que la unitat de grans contribuents estava plena de socialistes. El ministre manté un agre enfrontament amb aquesta unitat, on s'ha produït un rosari de destitucions i dimissions. Del que va declarar Montoro se'n dedueix que les divergències no eren únicament de caràcter tècnic.

El conflicte actual va començar per les diferències de criteri arran d'una presumpta sanció milionària a Cemex, una multinacional mexicana amb activitat a l'Estat. La companyia havia presentat un recurs que la inspectora responsable del cas va rebutjar en contra del criteri de la direcció. Això va precipitar que fos destituïda, cosa que va provocar un profund malestar intern a l'Agència Tributària. Posteriorment, i com a mostra de desacord per la destitució de la inspectora, tres alts càrrecs d'aquesta unitat van presentar la dimissió.

La situació ha anat escalant fins al punt que aquesta setmana també ha dimitit Luis Jones, que fins aleshores era el cap d'Inspecció i, per tant, ocupava el tercer càrrec en importància a l'Agència Tributària. Jones no va amagar que la seva marxa responia a les "notables diferències" que mantenia amb la direcció. El més curiós del cas és que Luis Jones havia estat nomenat pel Partit Popular.

Montoro va assegurar que la gent que ha marxat no ho ha fet per disconformitat amb el cas de Cemex, ni tampoc per l'actuació de l'Agència Tributària en el cas Nóos, l'amnistia aplicada a Luis Bárcenas ni pels errors comesos amb el DNI de la infanta Cristina. Simplement ho han fet perquè "no els agrada el director general", segons va afirmar divendres.

De fet, el director general de l'Agència Tributària, Santiago Menéndez, va respondre a la marxa de Jones destituint quatre alts càrrecs més. Menéndez va arribar al càrrec fa cinc mesos i, en aquest temps, ha rellevat nou dels setze membres que integren el comitè de direcció de l'Agència Tributària.

Hi haurà més relleus

El secretari d'estat d'Hisenda, Miguel Ferre, va afegir ahir que és "probable" que hi hagi més relleus a la cúpula de l'Agència Tributària, segons va declarar en una entrevista a La Razón , cosa que fa preveure que les aigües baixaran tèrboles.

Després de setmanes mig amagat, el conflicte ja ha entrat en fase de batalla política. El PSOE ha acusat Montoro d'iniciar una "cacera de bruixes" a l'organisme, segons va declarar el líder socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba. Ahir Rafael Simancas, secretari de formació del PSOE, va criticar el ministre perquè busca "la puresa de sang" a l'Agència. El PP, per la seva banda, ahir es va defensar dient que el PSOE simplement està "intentant desprestigiar el govern al preu que sigui", segons Ana Madrazo, portaveu popular d'Hisenda al Congrés.

stats