21/07/2015

Uber celebra estar en mans de la UE

2 min
La justícia europea ha de decidir si Uber és una empresa de transport o una empresa d’intermediació electrònica, i això determinarà la legislació que se li aplica.

BarcelonaUber està encantada que sigui la justícia europea qui fixi la doctrina per al seu encaix legal a tot el continent. Aquesta polèmica companyia va celebrar ahir que el jutge barceloní José María Fernández Seijo hagi elevat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) la demanda d’una associació catalana de taxistes. “Això significa que el TJUE serà qui determini si les lleis nacionals que s’apliquen actualment a serveis digitals com Uber són legals i apropiades sota la legislació europea”, explicava amb satisfacció el responsable de polítiques públiques d’Uber a Europa, el Pròxim Orient i l’Àsia, Mark MacGann, en una teleconferència amb periodistes.

A mitjans de juny, Fernández Seijo va elevar diverses preguntes al TJUE, entre les quals una de decisiva: ¿és Uber una mera empresa de transport, una empresa d’intermediació electrònica o un servei de la societat de la informació? Segons va MacGann, de la resposta a aquesta pregunta en dependrà la legislació sota la qual s’haurà de regular Uber, ja que les empreses de transport tenen una normativa més restrictiva que les que ofereixen serveis d’intermediació electrònica o les que estan sota el paraigua de servei de la societat de la informació.

“La Unió Europea rarament decideix tancar els mercats o restringir la competència”, va aventurar MacGann, intuint que la decisió del TJUE els serà favorable.

A més, segons la seva opinió, “si es produeix el pitjor escenari i es decideix que Uber és una mera activitat de transport, els països tindran l’obligació de ser justos, proporcionats i no discriminatoris, cosa que avui no passa”. La companyia preveu que la justícia europea faci pública una decisió cap a la tardor del 2016, és a dir, d’aquí més d’un any.

Uber ha topat amb una gran oposició a Europa des que va desembarcar al continent l’any 2011. Ara mateix té causes judicials obertes a Alemanya, Bèlgica, França (on fins i tot van detenir dos dels seus màxims directius), Holanda i Espanya.

A Espanya fa mesos que l’aplicació UberPop (similar a un servei de taxis) no es pot fer servir perquè un jutge de Madrid va obligar a suspendre el servei arran d’una demanda de l’Asociación Madrileña del Taxi. Una denúncia similar a Barcelona, en aquest cas de l’associació Élite Taxi, és la que va provocar que el jutge Fernández Seijo elevés el cas a la justícia europea.

Tot i així, Uber continua operant a Barcelona oferint serveis diferents dels de taxi, com UberEats, que porta plats cuinats al domicili dels usuaris. Tal com va avançar l’ARA el 19 de febrer, Barcelona ha sigut la primera ciutat fora dels Estats Units on la companyia participada per Google ofereix aquest servei.

Valoració milionària

Actualment Uber té una valoració que s’acosta als 40.000 milions de dòlars (uns 37.000 milions d’euros). Dit d’una altra manera, val un 50% més que empreses com CaixaBank o Repsol, que tenen milers de treballadors i una llarga història. Entre els accionistes de l’empresa hi ha gegants com Google, així com alguns dels principals fons d’inversió que operen arreu del món, com és el cas de BlackRock o Fidelity.

stats