FISCALITAT
Misc 03/11/2013

Les diferències entre els impostos de Catalunya i els de Madrid es disparen

La Generalitat apujarà la pressió fiscal al mateix temps que la comunitat madrilenya la rebaixarà

i
àlex Font Manté
3 min

BarcelonaLa Comunitat de Madrid ha anunciat aquesta setmana una rebaixa d'impostos, però no és l'única que ho fa. Els governs autonòmics del PP, un partit tradicionalment poc amant de la pressió fiscal, estan intentant retallar tributs a la mínima que poden. Abans que Madrid, Galícia, Extremadura i Cantàbria ja havien anunciat descensos en l'impost sobre la renda (IRPF), que és el que més ingressos genera, a més de rebaixes en altres taxes. Fins i tot el País Valencià, la comunitat amb més dèficit i més deute de l'Estat, s'ha animat a anunciar diverses deduccions per l'IRPF.

El cas de Madrid, però, és el més simbòlic, ja que és la comunitat amb qui més es pot comparar Catalunya tant per importància econòmica com per pes demogràfic. Totes dues competeixen directament i la fiscalitat pot ser un element decisiu.

Rebaixes a Madrid

El 2014, Madrid rebaixarà en quatre dècimes tots els trams de l'IRPF, de manera que se'n beneficiaran tots els contribuents. Però on més es nota la diferència entre la pressió fiscal de Catalunya i Madrid és en les grans fortunes: mentre Catalunya les colla, Madrid intenta fer-ho el mínim possible.

Es parla molt de l'IRPF perquè és l'impost més important i perquè hi ha diferències sensibles: els més rics de Madrid paguen per aquest concepte un 51,5% dels seus ingressos, el nivell més baix d'Espanya, mentre que els rics catalans paguen un 56%, el nivell més alt del món després de Suècia.

Tot i així, on hi ha més diferències és en l'impost de patrimoni, ja que Catalunya és la comunitat que més ingressa per aquest concepte (uns 300 milions), mentre que Madrid directament no el cobra. Quan el govern espanyol va decidir reimplantar aquest tribut a finals del 2011, Madrid va decidir no aplicar-lo i, en canvi, Catalunya va posar unes condicions més dures que ningú. A l'Estat, de mitjana, es paga l'impost a partir dels 700.000 euros de patrimoni, mentre que a Catalunya es paga a partir dels 500.000 euros.

Aquest impost és, precisament, el que provoca més consultes sobre catalans que volen emigrar a Madrid per qüestions fiscals, segons confirmen a l'ARA dos experts en fiscalitat. "Els problemes que genera l'IRPF són testimonials, el que és bèstia és patrimoni", explica Albert Sagués, soci fiscalista del despatx TGG. Una persona que tingui un patrimoni de cinc milions d'euros a Catalunya, per exemple, paga 59.000 euros anuals per aquest concepte, mentre que a Madrid no paga res.

Aquestes diferències s'ampliaran l'any vinent, quan la Generalitat torni a implantar l'impost de successions per als familiars de primer i segon grau tres anys després d'haver-lo suprimit, un tribut que a Madrid no existeix des del 2007.

Curiosament, malgrat aquesta divergència en el tracte a les grans fortunes, Catalunya i Madrid tenen el mateix nombre de milionaris a la llista dels cent personatges més rics d'Espanya que ha publicat aquesta setmana la revista Forbes . Cada una en té vint-i-cinc. "Molts s'interesssen per marxar de Catalunya, però pocs ho fan", assegura un fiscalista que prefereix mantenir l'anonimat.

Classes mitjanes

Però la pressió fiscal no és només més elevada per als rics: les classes mitjanes també ho noten, ja que l'IRPF català també és més elevat en el seu cas. A més, últimament la Generalitat ha creat taxes que afecten especialment aquest segment de la població (com la trentena que l'any vinent gravaran des d'un duplicat de targeta sanitària fins a una hora extra dels Mossos d'Esquadra). Mentrestant, Madrid ha rebaixat altres impostos, com el de transmissions patrimonials (que grava la compra de pisos o cotxes de segona mà, per exemple), que afecten de ple les classes mitjanes.

És obvi que el fet que Madrid tingui una situació financera millor, amb menys deute i menys dèficit, li permet més marge per reduir la pressió fiscal. És més: Madrid no ha necessitat ser rescatada per l'Estat, a diferència de Catalunya. De totes maneres, no és tan clar que aquest any la comunitat madrilenya tingui el dèficit sota control. Fins a l'agost, el seu dèficit era del 0,91%, superior al 0,7% amb què va redactar els seus pressupostos i perillosament pròxim al límit de l'1,07% permès per a aquest any. "Deu ser que els sobren els diners", va dir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en conèixer les rebaixes fiscals de Madrid. Aviat ho podrem saber.

stats