La clarividència de Marc Gasol descodifica la defensa d’Alemanya

La lectura de joc i la punteria del pivot català tenen un protagonisme clau

àlex Gozalbo
Marc Gasol

BarcelonaBanyera plena de gel, cervesa i somriure. Marc Gasol va celebrar amb el ritual habitual la victòria contra la selecció alemanya (72-84). El pivot, que va sumar 28 punts, 10 rebots i 4 assistències, va solucionar una eliminatòria de quarts de final que no pintava bé per a un combinat espanyol que va trigar a desxifrar la defensa de l’equip rival. L’aparició del jugador català, que va anotar 18 dels seus 28 punts durant un tercer període fabulós, va ser determinant.

“He tingut un moment de clarividència. Els companys m’han trobat i la pilota entrava. He vist les coses molt clares. Tenia ganes de fer un bon partit amb la selecció espanyola. Som ambiciosos, però sentim que hem d’oferir un rendiment més alt. No sé si ha sigut el meu millor partit amb la selecció, ha sigut un tercer quart de molt d’encert. El que és més important és que tots ho volem fer bé”, va reconèixer Marc Gasol. La seva versió es va assemblar a la que ofereix habitualment a la NBA.

Pau Gasol va anotar 19 punts. És a dir, entre els dos germans van sumar 47 punts. “El Marc ha canviat el partit amb els llançaments que necessitàvem. Això ens ha permès afrontar la recta final del partit de la manera que volíem”, va opinar el jugador dels San Antonio Spurs. “El Marc es mereixia un partit així per com s’està sacrificant”, va explicar Sergio Scariolo.

El combinat espanyol va repartir 26 assistències, cosa que va ser determinant. La principal resistència la va protagonitzar Dennis Schröder, que va acabar amb 27 punts. La seva incidència en el joc, però, va anar de més a menys. “El nostre pla ha funcionat perquè Schröder ha anotat punts, però no li hem fet faltes, ha perdut set pilotes i els seus companys han fet 3 de 18 en tirs de tres punts perquè no han pogut rebre en grans condicions la pilota”, va resumir Scariolo, que va destacar la feina de Ricky Rubio i Joan Sastre.

El combinat entrenat pel tècnic italià va començar el partit sense punteria i va fallar els primers set llançaments de camp que va intentar. Alemanya ho va aprofitar per construir-se una renda de nou punts (11-2). La reacció va arribar quan la segona unitat de la selecció espanyola va augmentar el nivell defensiu, tot i que el canvi d’actitud va castigar Pierre Oriola amb tres faltes personals. Un parcial de 4-16 va servir per capgirar el marcador i permetre que el resultat fos de 33-34 al descans.

Marc Gasol, que va anotar 18 punts durant el tercer període, va dinamitar el partit. L’exhibició del pivot català, que va arribar sense el seu germà Pau a pista, una circumstància que li va alliberar espais, va permetre a la selecció espanyola obrir una escletxa en el marcador (53-65). “Els llançaments de Marc Gasol ens han fet mal”, va reconèixer Chris Fleming, seleccionador del combinat alemany.

Aconseguit l’avantatge, la selecció espanyola va disputar l’últim període amb molta més seguretat i es va assegurar la seva desena semifinal d’un Eurobàsquet consecutiva. Des del 1999, quan va aconseguir una inesperada plata a París, no falla mai en la lluita per les medalles.

El següent rival de la selecció espanyola serà Eslovènia, que ahir a la nit va superar Letònia. El partit de semifinals es disputarà dijous (20.30 hores, Cuatro).