24/06/2015

Alerta de grups internacionals per la llibertat d’expressió a Espanya

2 min
Alerta de grups internacionals per la llibertat d’expressió a Espanya

BarcelonaEl deteriorament de la llibertat d’expressió a Espanya, en aquest últim tram de la legislatura de Mariano Rajoy, preocupa diverses entitats internacionals de defensa del periodisme. En els últims mesos diversos observatoris han alertat de la pèrdua de qualitat democràtica que poden suposar algunes de les iniciatives legals en marxa, com ara la prohibició de fotografiar o filmar actuacions policials sense permís. L’últim dels grups que ha expressat la seva preocupació és el vienès International Press Institute (IPI), que la setmana passada va visitar Espanya per trobar-se amb responsables polítics i que dilluns emetia un comunicat amb el frustrant resultat dels tres dies de feina, en els quals no va aconseguir que ningú del govern del PP els rebés.

“Aquest cop de porta davant d’organitzacions internacionals de reconegut prestigi transmet la imatge d’una Espanya més ancorada en els pitjors anys de la nostra història que en el segle XXI”, explicava a aquest diari Virginia Pérez Alonso, presidenta de la Plataforma per a la Defensa de la Llibertat d’Expressio (PDLI), amb seu a Madrid, que també va formar part de la comitiva.

L’informe de l’IPI alerta dels cinc punts calents que afecten la reputació espanyola en matèria de llibertat d’informació: la politització descarada de RTVE, el fet que s’estiguin a punt de lliurar sis llicències de TDT i que ho faci el govern (en comptes d’un organisme independent), les previsions de la nova llei de seguretat pública que castiga amb multes la captació d’imatges d’actuacions policials sense permís, la manera com es gestiona la publicitat institucional i la pressió aplicada als propietaris de mitjans per controlar la seva línia editorial.

Però la llista d’amenaces detectades no s’atura aquí: també s’ha encès l’alarma per la reforma del Codi Penal -tot just esbossada- i que genera dubtes pel que fa al seu tractament del terrorisme i els crims a la xarxa: “Tot i que actualitzar la legislació per enfrontar-se a les preocupacions generades pel terrorisme i els cibercrims té sentit i és vàlid, la reforma espanyola pot fer que els mitjans s’autocensurin per culpa de la seva elevada ambigüitat en la formulació”, detalla l’IPI.

Els tres dies que l’entitat ha estat a Espanya se sumen als quatre dies de desembre en què van visitar Barcelona i Madrid amb el mateix propòsit, i van mantenir 35 reunions amb representants dels mèdia i de la societat civil. En aquesta delegació internacional hi havia també membres del Comitè per a la Protecció de Periodistes (CPJ, en les seves sigles en anglès), la Federació Europea de Periodistes (EFJ) i la PDLI.

Un dels interlocutors va ser Germán Rodríguez, del PSC, i portaveu dels socialistes a la comissió de control a RTVE. “La coincidència en el diagnòstic va ser molt important. Pel que fa a Televisió Espanyola, els vam explicar que, si el PSOE torna al govern, derogarem la reforma promoguda pel PP i caldrà una majoria reforçada per nomenar el president de RTVE”, explicava a l’ARA. Rodríguez els va traslladar que, tot i que el partit es va sumar al pacte antijihadista, van introduir-hi una esmena per assegurar que el fet de consultar webs només seria delicte si es constata que l’objectiu és cometre un acte terrorista.

stats