11/08/2017

Inventant-se xenofòbia en el cartell de la CUP

2 min
Portada d'El País, 11 d'agost del 2017

BarcelonaEn aquest ral·li de la distorsió, on els mitjans espanyols pugnen per avançar-se –sempre per la dreta, 'of course'– a la recerca del titular més estrafet, destaca particularment 'El País'. El diari que durant tants anys va assumir el rol de Gran Faedor de l'Espanya Moderna ara ofereix portades que superen les dels rotatius considerats habitualment més rasposos. Agafem avui, per exemple, el cartell humorístic de l'1-O presentat per la CUP. S'hi veu una dona escombrant dels Països Catalans algunes personalitats il·lustres relacionades amb la part més fosca de l'establishment i allò que se'n diu les capes extractives. Doncs bé: com titula 'El País'? "La CUP promete 'barrer' de Cataluña lo español... y a Artur Mas".

Ni 'El Mundo' ha fet aquesta lectura essencialista. I mira que li dediquen editorial i àmplia crònica, però enlloc titllen el cartell d'antiespanyol. A la caricatura, a més, l'expresident Mas no és l'únic català que hi figura, ja que també hi apareix Pujol, al costat del torero Juan José Padilla, la infanta Cristina, l'empresari Florentino Pérez, el cardenal Rouco Varela, l'expresident José María Aznar o la banquera Ana Patricia Botín. Dotze personatges, en total, dos dels quals són catalans.

En el cas d''El País', per cert, s'ha de dir que la crònica –firmada des de Barcelona– té un enfocament molt diferent, un to estrictament informatiu i enlloc es parla de la vinyeta com un dibuix que ataca "lo español". De fet, el text de la peça recull la declaració dels cupaires segons la qual del que es tracta és "d'escombrar el capitalisme, el patriarcat, la corrupció i la monarquia". Però el portadista devia pensar que no servia per alimentar el prejudici i es va despatxar inventant-se un aire xenòfob que el cartell no té.

stats