13/07/2017

Inventar-se que els de Podem s'enriuen de Miguel Ángel Blanco

2 min
Captura de pantalla 2017-07-13 a las 13.20.14

BarcelonaAra feia mesos que no apareixia cap efecte Kuleshov per aquesta secció. Es tracta, repassem-ho, de crear significat a partir de la juxtaposició d'imatges. Lev Kuleshov era un cineasta rus que va filmar el següent experiment: sobre el mateix pla d'un actor, amb expressió neutra, hi intercalava primer un plat de sopa, després una dona en un taüt i finalment una nena jugant amb un peluix. L'espectador creia que l'intèrpret expressava gana, tristesa i tendresa, successivament (tot i que en realitat es tractava sempre de la mateixa cara hieràtica).

Doncs bé, un vídeo d'Europa Press potinejava el muntatge, com si d'un director rus dels anys 20 es tractés. Mostraven el minut de silenci que el Congrés va dedicar al record de Miguel Ángel Blanco i, de sobte, s'intercalava la imatge de Pablo Iglesias i Irene Montero rient en un moment de tanta solemnitat. La imatge, però, corresponia a un altre fragment de la sessió. Quan els liles van denunciar l'assumpte, l'agència va esgrimir una tènue excusa: “Lamentem si s'ha malinterpretat el vídeo. Considerem que l'àudio diferencia que són dos moments diferents. No hi ha mala intenció”. Costa de creure, perquè l'abecé de la gramàtica audiovisual diu que una imatge inserida per tall en un pla més general serà llegida com a simultània. Però Europa Press usa aquella tàctica tan recurrent dels polítics quan s'enfonsen fins a l'engonal a la galleda: en comptes d'admetre l'error, lamenten si algú ha “malinterpretat” la declaració, com si la culpa fos del receptor i no de l'emissor. I la caverna, mentrestant, encantada de retratar els liles de Podem com uns malànimes.

Àlbum de titulars

Diu 'El Mundo': “Grava els roncs del seu marit durant quatre anys i hi compon una versió de 'Despacito'”. Bé, podem concloure que ja és oficialment estiu!

stats