08/05/2015

Netflix explora l’homosexualitat a la vellesa amb ‘Grace and Frankie’

2 min
Netflix explora l’homosexualitat a
 La vellesa amb ‘Grace and Frankie’

BarcelonaDues dones en la setantena descobreixen que els seus respectius marits les abandonaran... per convertir-se en parella. Aquesta és la premissa de Grace and Frankie, la nova sèrie de Netflix, que s’estrena avui amb l’habitual sistema de penjar els tretze episodis d’aquesta primera temporada, perquè cada espectador se’ls dosifiqui com li plagui. De plantejament més convencional que alguns dels títols de producció pròpia amb què s’ha fet famós aquest servei de vídeo sota demanda - House of cards, Orange is the new black -, la sèrie és un vehicle per al lluïment de les seves dues actrius protagonistes: Jane Fonda i Lily Tomlin.

Ells són també primeres espases de la interpretació: Martin Sheen i Sam Waterston. Assumeixen el rol de dos socis en un bufet d’advocats que, com descobreix l’espectador, fa més de vint anys que tenen una relació clandestina. Els fills, tot i que viuen en un entorn liberal -la ficció està ambientada a Los Angeles-, no paeixen gaire bé aquest gir en la vida dels seus pares. Els papers dels fills els assumeixen Ethan Embry, Baron Vaughn, Brooklyn Decker i June Diane Raphael. Però el principal ganxo de la sitcom és el quartet sènior i, més precisament, Tomlin i Fonda, que són una parella còmica molt estimada als Estats Units, des que als anys 80 van protagonitzar la mítica sèrie 9 to 5.

En aquest cas, la impulsora de la sèrie és Marta Kauffman, que ja va demostrar les seves habilitats amb la comèdia gràcies a la sèrie Friends, cocreada amb David Crane. Per a aquest projecte s’ha acompanyat de Howard J. Morris, autor de Home improvement i According to Jim.

La sèrie ha sigut acollida com la resposta de Netflix a Transparent, un dels èxits del seu rival online, Amazon, i que es basa en l’impacte que genera en una família que el patriarca -ja en la seixantena- decideixi canviar de sexe. Els conflictes d’identitat sexual en edats avançades s’han posat de moda al cinema i la televisió dels EUA. Pel·lícules com Darrere el canelobre, Una estranya història d’amor, Els nois estan bé o Petites mentides sense importància són alguns dels títols que, en l’últim lustre, han explorat diferents angles de l’homosexualitat vista des de la perspectiva de la maduresa avançada.

Documentals de natura

Mentrestant, Netflix continua contractant projectes a uns quants anys vista. L’últim és una sèrie documental que vol ser la seqüela de Planet Earth, un dels títols més populars sobre la natura, gràcies a les espectaculars imatges, produït per la BBC i narrat per David Attenborough. L’estrena, però, no està prevista fins al 2019. Sota el títol de Our planet [El nostre planeta], els creadors de la sèrie original preveuen filmar ara vuit episodis en ultra alta definició i que es converteixin en un al·legat sobre les espècies i paratges naturals que cal preservar de l’acció destructiva dels humans.

stats