16/01/2013

A 'La Razón' no li agrada que piulem

1 min
A 'La Razón' no li agrada que piulem

La Razón s'esplaiava ahir amb una doble pàgina que duia per títol "Els catalans tuitegen en castellà". Es basava en un estudi presentat per l'Institut Cervantes segons el qual dos terços dels piuladors del Principat utilitzen la llengua de qui dóna nom a l'Institut. Disset trucades després -literals- he aconseguit l'estudi en qüestió. I hi ha una consideració que La Razón va obviar i que em sembla significativa. El treball admet que la presència de turistes distorsiona els resultats. Fins al punt que, tot i que només un 0,01% dels catalans tenen l'anglès com a llengua habitual, el 15,2% dels tuits computats al país estan escrits en l'idioma de Justin Bieber. Ras i curt: com més global un idioma -i l'espanyol ho és- més sobredimensionat apareix en qualsevol estudi local.

En comptes d'explicar això, el periodista preferia recordar -per exemple- que al món "no es parla gaire el català". O bé: "La immersió lingüística en català sembla tenir més èxit quan s'imposa a les escoles que quan depèn de la lliure elecció dels ciutadans". Però la millor perla l'he reservat per al final i la deixo en castellà: " Los nacionalistes catalanes parecen empeñados en forzar la diferenciación idiomática que se antoja tan artificial como traducir el nada español tweet al catalán piulada ".

Al racó de pensar

ARCADI ESPADA (ARTICULISTA A 'EL MUNDO'.)

"És evident que Jordi Pujol va fracassar amb el seu fill Josep, com per cert i per la mateixa raó va fracassar Artur Mas amb el seu pare"

stats