10/08/2017

La flegma britànica de publicar una fe d'errates 103 anys després

2 min
El ‘Cicle Art i Trinxera’ analitza l’impacte que va tenir la Primera Guerra Mundial en les manifestacions artístiques i culturals

BarcelonaEl 'Financial Times' ha publicat una fe d'errates. Fins aquí, tot normal. Però el fet que la notícia esmenada sigui una de publicada el 1914 converteix el tema en més sucós. Nem-hi.

Resulta que el 23 de novembre d'aquell any –amb la Primera Guerra Mundial acabada de començar– el diari va publicar la notícia de l'èxit fulgurant d'una emissió de bons del Banc d'Anglaterra. "Això demostra com n'és de forta, la posició financera de la nació Britànica". Però resulta que uns treballadors actuals del Banc d'Anglaterra amb vocació de miners de la informació han anat furgant els arxius de l'entitat fins a descobrir que, en realitat, el govern del Regne Unit va quedar curt i només va recollir un terç dels 350 milions que demanava. I això que oferia un interès del 4,1% en comptes del 2,5% habitual aleshores en les emissions governamentals. De fet, aquell primer esforç de guerra va necessitar l'ajuda del banc central del país per cobrir amb un préstec els diners no aconseguits. La informació mai no es va fer pública: hi havia la moral del poble britànic en joc i una guerra en curs. I el 'Financial Times' va ajudar a escampar el relat optimista. N'és una altra prova el fet que –en aquella mateixa edició i com a mostra sublim de flegma britànica– el rotatiu informava que la producció de xampany no havia quedat afectada pel suport a la Guerra. Tots tranquils, doncs.

Com que han passat gairebé 103 anys de la publicació de la notícia, podem assumir que cap dels lectors d'aleshores llegirà la correcció. Però hi ha un punt de genialitat en el fet d'explicar tota la història amb el format d'una fe d'errates (molt) tardana. És un gest de pulcritud per part del diari, una picada d'ullet al seu lector contemporani i, també, una peça il·lustrativa sobre la bretxa que s'obre sovint entre la història oficial i la real en temps de guerra.

stats