01/08/2017

Les ganes d'importar la 'kale borroka' a Catalunya

2 min
portada pais 1/8/17

BarcelonaSi hagués de resumir el curs –pel que fa al meu negociat– diria que els dos moviments més destacats els han protagonitzat 'El País' i 'El Periódico'. El primer, perquè amb algunes portades ha aconseguit avançar, per la dreta, els diaris de l'anomenada caverna. I en el cas del diari barceloní, perquè ha estrafet les seves crítiques al sobiranisme, en un període en què 'La Vanguardia' s'ha mostrat més –ehem!– moderada. Això ha coincidit, per cert, en uns mesos en què la capçalera de Zeta negocia la seva venda.

Dilluns, el director d''El Periódico' emetia el següent tuit: "La protesta contra la Guàrdia Civil i l'atac a un bus turístic són un punt d'inflexió. El 'procés' es posa 'abertzale'. Inquietant".

Després d'una onada de crítiques, la portada d'avui evita cap comparació amb la 'kale borroka' i liquida l'afer en un subtítol ben neutre: "Dues manifestacions de signe oposat davant la Guàrdia Civil acaben sense incidents". De fet, als vídeos de l'incident de la caserna s'hi veuen les bravades d'uns energúmens d'extrema dreta espanyolista –els de l'aguilot i companyia– que amenacen d'apunyalar un fotògraf. Però, per a 'El País', la notícia és: "La CUP porta als carrers catalans el seu radicalisme". I el subtítol: "Un atac del grup extremista contra el turisme i una marxa contra la Guàrdia Civil provoquen tensions inèdites en el Procés". ¿Ara resulta que la turismofòbia és també Procés? Resulta obvi que no, però tot s'hi val per kaleborrokitzar Catalunya. I, sobre les manifestacions –un instrument legal d'expressió, l'últim cop que ho vaig mirar– potser resulta que només molen a Veneçuela.

Dit això, la CUP i el seu entorn han de ser conscients, a dos mesos del referèndum, que una acció com aquesta dona munició als mitjans de metàfora fàcil. I facilita el joc brut de l'Estat amb el qual justificar una repressió més contundent i evitar la implicació internacional.

stats