23/10/2016

Barcelona DC

3 min
Barcelona DC

Muriel Bowser és l’alcaldessa de Washington DC des del gener del 2015. La senyora Bowser és membre del Partit Demòcrata, i és coneguda per haver format part de les comissions de veïns de la ciutat centrades a promocionar polítiques públiques i per haver-les liderat. Els problemes de Washington s’assemblen als de moltes altres ciutats: creació de llocs de treball, atracció i retenció de talent, assegurar un bon cicle educatiu, des de l’escola bressol fins a la universitat, amb un accent especial a no deixar enrere la formació professional... A Washington l’habitatge també és un dels grans temes: l’alcaldessa Bowser ha anunciat un programa de generació d’habitatge social basat en una estratègia coneguda fins no fa gaire a Barcelona: dedicar 100 milions de dòlars a l’any a la construcció de deu mil habitatges assequibles. El govern obert també és una de les preocupacions centrals de l’administració Bowser: assegurar l’accés dels ciutadans de Washington als processos interns de l’administració municipal, recollir-ne les opinions; en definitiva, fer més transparent i responsable una administració municipal vista per molts washingtonians com a excessivament burocràtica i centrada en ella mateixa. Igualment, el manteniment i la millora de les infraestructures és un dels centres d’interès de Bowser i el seu equip. El gener d’aquest any Washington va quedar bloquejada per una nevada. L’alcaldessa va admetre en públic que no havia estat prou atenta a la situació, i que els serveis municipals hi haurien hagut d’arribar abans. La tecnologia podia ser la resposta.

Washington té problemes de seguretat, problemes amb barris marginals, problemes amb la drogoaddicció. Washington, que tot i ser la capital dels Estats Units no és una ciutat històricament afavorida per aquest fet, mira de trobar una posició que transcendeixi el rol institucional que li pertoca. Un dels punts essencials del projecte encarnat per Muriel Bowser és la visió generada pel projecte PA2040 (Pennsylvania Avenue 2040). Es tracta de la regeneració del corredor que l’avinguda de Pennsilvània obre a l’oest de la Casa Blanca, en el qual es barregen la millora de l’espai públic i el disseny urbà, i incrementar així l’espai per als vianants, segregar el trànsit per a bicicletes del de la resta de vehicles, atreure-hi activitat comercial als baixos, fomentar l’ús mixt dels edificis -és a dir, combinant-hi habitatge, oficines, comerços i hotels-, tot plegat relligat amb una estratègia molt agressiva d’implantació de l’internet de les coses (IOT). El projecte ha arribat al punt de maduresa que permet a Washington DC saltar del pilot al pla d’acció per a tota la ciutat. Podem dir que PA2040 ha esdevingut la visió del DC per al 2040. No fa gaires dies Muriel Bowser va anunciar un acord amb algunes grans empreses per desenvolupar un pla que, segons diu l’alcaldessa, respon a la visió de les ciutats que més fan al món per generar llocs de treball, oportunitats per a tothom i millors serveis. Es tracta, diu l’alcaldessa, de situar la tecnologia digital al centre de les estratègies de desenvolupament econòmic i social de la ciutat. I això s’ha de fer amb els millors, fent que els millors professionals, les grans i les petites empreses, i els ecosistemes empresarials i acadèmics locals, treballin amb criteris de bé públic.

Washington començarà a veure com s’estenen per la ciutat pals de la llum convertits en centres smart, amb sensors, antenes, wifi, per oferir serveis personals i col·lectius basats en el big data ; veurà com les start-ups produiran apps per servir millor una ciutadania que té el telèfon mòbil com el veritable portal al món dels serveis socials. No cal dir que els criteris d’estalvi de recursos, tot fent que els excedents vagin a polítiques socials i al millorament del posicionament internacional de la ciutat per atraure inversions, formen part essencial del pla d’acció. Seguretat, salut, educació, habitatge, però sobretot la generació de feina a llarg termini, són els objectius prioritaris.

Bowser ha indicat que una estratègia clara basada en l’aposta industrial i social per les smart cities ha permès començar a atraure inversions privades en centres de recerca, i ha incrementat la creació d’empreses en aquest sector emergent.

Fa cinc anys Barcelona va ser pionera en l’aposta per la transformació digital. Ara en dubta. Washington, però també Hong Kong, Singapur, Copenhaguen, Londres, i tantes ciutats referencials, segueixen el camí que Barcelona va engegar aleshores. La de l’Smart City World Congress. La de la feina, el bé social i la generació de riquesa. Barcelona pot ser molt més que el DC de Catalunya. És una qüestió ideològica i de sentit. Comú.

stats