08/12/2011

"He dit no a Lady Gaga"

3 min

No ens hem vist mai. Ens intuïm i saludem a distància. Ell parla per telèfon, jo miro cap amunt. És alt, corpulent, pausat. Dóna voltes sobre si mateix, mentre explica alguna cosa en anglès. No té pressa. Penja i somriu: Què fem?

MÒBILS I MALETES. L'Edu Grau viu allà on li truquen, cosa que vol dir passar 11 mesos fora de casa i viure penjat del mòbil. Acaba d'arribar de Los Angeles i marxa cap a Londres. Sempre amb la maleta a punt. Porta 7 anys fent pel·lis i se'l rifen els grans. I tot va començar a la cua d'un cinema d'Edimburg: La noia del meu costat va resultar que era una productora americana. Ens vam fer amics i uns mesos més tard em va trucar perquè Tom Ford havia vist la meva feina i volia treballar amb mi. Punt i a part. Llavors tot va canviar: Encara no sé quina és la meva vida. Estic en un procés d'aclimatació.

FEINA O AMOR. L'Eduard és la mà dreta del director: ell posa en imatges la pel·lícula i ho fa mirant les coses des d'una altra perspectiva. El seu gran talent és capgirar la convenció de manera que tot plegat sigui més interessant. Què et caracteritza? La valentia: crear ha de fer por. Jugar-se-la marca la diferència: et fa fracassar o triomfar. I tu, arrisques? Qui no arrisca no pisca: ni en l'amor, ni en els negocis. Quan estàs enamorat, el que has de fer és anar a la noia i declarar-te; si no, la dona de la teva vida s'escapa. ¿El més valent és el que més lliga? Sí: el que té collons, el que ataca. I tu, ets més valent amb la feina o amb l'amor? Amb la feina. En l'amor sóc un desastre: cada dia s'escapen dones de la meva vida.

TOM FORD I LADY GAGA. Beu aigua i seu incorporat. Colzes damunt la taula. De tant en tant entren trucades al mòbil. Les mira i les deixa passar. Entrem en matèria: com és treballar amb el Tom Ford? És una altra lliga: ell viu en un altre món. No entén que una camisa pugui costar 40 dòlars i prefereix que li posin una multa que treure un tiquet al parquímetre. Bona gent, però amb els seus moments de diva. Com Lady Gaga, que és capaç de passar-se onze hores a maquillatge i té una actitud de: Em crec que sóc la reina del món, perquè ho sóc! Per menjar-te el món, t'ho has de creure? Sí. I aquesta actitud els porta a llocs meravellosos. Si no t'ho creus, mai ho seràs.

SÍ O NO. ¿Deixaries això d'aquí per allò d'allà? Jo el que vull és fer pel·lícules que m'agradin. Em sento del món i aniré allà on em portin. Ara que et plouen les propostes, ¿has hagut de descartar molts projectes? Vaig dir no a Lady Gaga. Després de rodar el seu videoclip Born this way, em van trucar per a un altre però vaig prioritzar un altre projecte. ¿Et defineix més un no que un sí? Sí. Tot i que és més difícil dir-lo. Perquè saps que et quedaràs un temps sense feina: jo he passat èpoques a pa i aigua. I ara, guanyes més del que et mereixes? Sí. Tot i que hi ha casos molt més injustos. A la publicitat es paguen unes barbaritats increïbles.

PORS I FANTASMES. Actitud, rapidesa mental, capacitat de lideratge i sobretot una mirada pròpia, aquesta és la marca de la casa. A tot això, hi ha alguna cosa que et faci por? Fer-me gran i perdre la valentia i l'actitud: tot plegat em va agafar molt jove i em fa por arribar als 40 i que em deixi d'agradar el que faig. Els meus ídols de fa 10 anys ja no fan res que valgui la pena. I això fa pànic.

stats