27/08/2011

El Nova York d'Andy Warhol

2 min
De festa: El Nova York  d' Andy Warhol

De l' uptown al downtown , de Marilyn Monroe a l' Edie Sedgwick , de Saint Patrick's a l'Studio 54. Del glamur al trash i de l'intel·lectualisme a la frivolitat. Nova York respira Andy Warhol per tots els costats i Andy Warhol li deu molt a la ciutat. La sinergia és completa. Poques figures han influït tant en la capital del món com ell. L'art, l'estil, la nit, les llegendes, els rumors, l'escena, tot t'acaba portant a ell. I per això, ara Nova York es pot conèixer a través del la ruta Andy Warhol: on va viure, on va treballar, on va resar, on va sortir. Benvinguts a AndyLand , territori d'icones.

De fet, aquest era el seu gran talent: elevar a la categoria d'icona tot allò que tocava. Començant per ell mateix. L'obsessionava la fama i perseguia els bells i poderosos amb l'objectiu de convertir-se en un d'ells. I per això, el primer que va fer quan va arribar a Nova York va ser localitzar l'adreça de Truman Capote , passar-se hores davant de la porta de casa seva, fer-se amic íntim de la seva mare i dedicar una de les seves primeres exposicions a l'escriptor. Tot amb l'objectiu de fer-se amic d'ell.

És aquí on començo la ruta: al número 1060 de Park Avenue, davant la porta de la casa de Truman Capote. Quedo amb Thomas Kiedrowski , un autèntic malalt en matèria warholiana i autor del llibre Andy Warhol's New York City , una guia pels llocs que van marcar la vida d'un noi de Pittsburg que va arribar a Nova York amb 21 anys i es va convertir en un mite de la cultura pop. Perruca, ulleres de sol i sempre una Polaroid penjada del coll. Una imatge gravada en l'imaginari col·lectiu.

Seguim la ruta. Enfilem la Cinquena Avinguda amunt, voltem per l'Upper East Side, passem per davant de casa de Judy Garland , veiem on vivia Paulette Goddard i arribem a Serendipity, un cafè de pel·lícula on abans venia Marilyn Monroe i ara es passeja Katie Holmes amb Tom Cruise i els fills. Baixem l'avinguda Lexington i passem per davant de l'església on Warhol anava cada dia amb la seva mare i pel New York Hospital, on Warhol va ser ingressat després d'encaixar tres bales a l'estómac. Arribem a la Tercera Avinguda i entrem a Bloomingdale's, centre comercial de referència dels famosos i cita setmanal obligada de Warhol per veure qui comprava què i caçar els últims rumors de la zona alta de Manhattan.

Baixem i passem per davant la primera, la segona i la tercera seu de la Factory, els mítics locals de creació des d'on Warhol i el seu pop art van conquerir la ciutat i també punt de trobada de la seva tropa per sortir a les múltiples festes que cada nit brindava la ciutat. Warhol anava a totes: es feia la foto amb el més famós de la cita i marxava per la porta del darrere esperant veure-la publicada al diari l'endemà.

Arribem a Union Square i anem a petar a l'East Village. El carrer Saint Marks està ple de locals, botigues i cafès amb la seva empremta. Aquí venia de festa amb Edie Sedgwik, va conèixer Nico , va convertir The Velvet Underground en un grup de culte i es va fer amic de Basquiat . Tot al so del lema " Look poor, think rich": vesteix pobre, pensa ric. Aquest va ser el seu crit de guerra per arribar de Nova York al món.

stats