16/10/2015

No és només com t’ho passes, és com en surts

2 min
01. Àrea 5. Robòtica social interactiva: robots que et miren.  02. Màquina orgàsmica Cumspin.  03. Trans-figuracions.  04. Cames de guepard.

ÉS IMPORTANT passar-t’ho bé llegint un llibre, mirant una pel·lícula. I qui diu passar-t’ho bé diu patir, emocionar-te, entretenir-te, apassionar-te. Però és més rellevant el que ve després. Hi ha obres que disfrutes molt i de seguida oblides. Satisfaccions passatgeres, que omplen però no deixen empremta. L’exposició Humans, que s’acaba d’estrenar al CCCB, m’ha entretingut, interessat, enganxat i fet rumiar. El tema és fascinant: què ens fa humans i si els cíborgs, les tecnologies o les mutacions ens en faran ser menys. Els formats són atractius. Els continguts són experiments que s’estan portant a terme. L’entreteniment de jugar amb realitat virtual és un bon esquer. Té la mida justa, en surts amb ganes, content que duri sis mesos: hi tornaràs.

Però el millor ve quan ets fora. Te n’endús un munt de preguntes i de dubtes. I de deures: toca buscar el documental del qual mostraven el tràiler. Has acabat rient i espantat alhora pel gag final. En una paret es reprodueix un d’aquests tests típics en què en una pàgina web et fan posar cinc o sis lletres que et mostren mig tortes. I la pregunta diu: “¿Ets humà? (disculpa, t’ho hem de preguntar)”. Rius, però t’adones que ja hi ha robots a la xarxa, i que si ens fan omplir les lletretes és perquè demostrem què ens queda d’humans. A la sortida debats amb els acompanyants si la intel·ligència artificial està a punt de guanyar-nos. Hi ha posicionaments clars a favor del sí o del no. Tu no en tens ni idea, però t’agradaria saber-ho, i t’agradaria saber que no. De cop abraces la imperfecció humana, l’error que ens defineix com a espècie, i esperes que no cometem l’error humà definitiu que ens deshumanitzi del tot.

stats