05/10/2015

¿Vols ser Messi o premi Nobel de medicina?

2 min

HI HA PAÏSOS on demanes als joves què volen ser de grans i molts et responen que premi Nobel de medicina; en d’altres, en canvi, et contesten que volen ser Messi. L’argentí, al costat de Guardiola, és de les persones que més felices m’han fet, però no en tinc cap dubte: els països que avancen són aquells on la gent aspira al reconeixement per salvar vides i on es fomenta aquest reconeixement.

Els nous Nobels de medicina d’enguany tenen característiques molt interessants. Per exemple, són persones que han lluitat per eradicar les malalties dels pobres.

L’irlandès William C. Campbell, el japonès Satoshi Omura i la xinesa Tu Youyou han guanyat el Nobel 2015 de medicina pels seus estudis sobre infeccions causades per paràsits i per les seves noves teràpies contra la malària.

M’interessa especialment la xinesa Tu Youyou, que va descobrir el 1972 l’artemisinina, un fàrmac que ha reduït també de forma significativa les taxes de mortalitat de pacients amb malària. És la primera Nobel xinesa. Ara té més de vuitanta anys, va fer la descoberta a principis dels setanta però no es va publicar fins al 1977. I fins ara no se li havia reconegut l’autoria a aquesta farmacòloga que després de trobar un remei per a la malaltia i provar-lo en ratolins va ser la primera a provar-ne els efectes en humans. Com a homenatge a les dones científiques, que sempre queden més amagades, com a reconeixement a la sàvia medicina xinesa i com a superació d’un silenci, la notícia m’ha semblat emocionant. M’ho sembla menys que continuï morint tanta gent a l’Àfrica de malària, perquè la medicina fa miracles però necessita que la fem arribar.

stats