05/12/2010

Obrir la porta als Balcans

2 min
Ciutadans de Tirana celebren l'exempció de visats.

Un altre mur ha caigut als Balcans. Un mur de paper, però prou sòlid per aïllar països sencers darrere les restriccions, les cues i la llarga burocràcia que cal superar per aconseguir un visat per viatjar a la Unió Europea. A partir d'ara, els ciutadans d'Albània i de Bòsnia i Hercegovina ja no necessitaran el visat per entrar a qualsevol país de la zona Schengen. Sèrbia, Macedònia i Montenegro ja ho van aconseguir l'any passat.

Els Balcans occidentals acceleren el seu llarg viatge cap a una Unió Europea que, dues dècades després del seu fracàs en la sagnant descomposició de Iugoslàvia, encara no els ha obert les portes. A poc a poc han anat consolidant una fràgil estabilitat política. Reconstruint economies i imposant seguretat. Encara hi ha conflictes fronterers per tancar i convivències impossibles o doloroses. Populismes, corrupció i brots de xenofòbia. Però les reformes avancen. Croàcia es convertirà el 2012 en el soci número 28 de la Unió. Sèrbia ha viscut amb normalitat el desè aniversari de la caiguda de Slobodan Milosevic. Montenegro aconsegueix, aquest mes, l'estatus de país candidat. Albània ha celebrat l'acord per alliberar-los dels visats com una gran victòria que contribuirà a l'impuls econòmic d'un dels països balcànics que més creixerà aquest any.

Kosovo ha quedat com un gueto al cor dels Balcans. Són els únics que continuen a la llista negra on la UE manté tots els països que no compleixen les condicions per alliberar-se dels visats. Els dos milions d'habitants de l'estat més jove d'Europa se senten exclosos.

La por a la immigració

França, Holanda i Dinamarca han demanat garanties fins a l'últim minut perquè, si es detecta un augment del nombre de refugiats o d'immigrants albanesos o bosnians en territori comunitari, s'imposin novament els visats. Suècia i Bèlgica han denunciat que el nombre de demandants d'asil de Sèrbia i Macedònia es va multiplicar per deu després d'aixecar-los les traves burocràtiques.

La por a la immigració que recorre Europa ho ha contaminat tot, i la crisi econòmica ha fet la resta. Però també els Balcans han d'accelerar la seva transformació. Els informes de la Comissió Europea reconeixen que hi ha molta feina pendent en termes de democratització i lluita contra la corrupció i el crim organitzat.

stats