Misc 01/11/2013

Un brot de pòlio Amenaça Síria

i
Carme Colomina
2 min
Un equip mèdic donant la vacuna de la pòlio en una escola de Damasc.

BarcelonaPer què els inspectors d'armes químiques tenen accés a Síria i els treballadors humanitaris no?, denunciava aquesta setmana la directora de l'ONG Save the Children, Jasmine Whitbread. Les Nacions Unides calculen que 6,8 milions de sirians necessiten ajuda humanitària urgent. Una xifra que diverses organitzacions que treballen sobre el terreny han elevat fins als 10 milions i mig. La situació s'ha complicat encara més des que s'ha detectat la presència d'un brot de pòlio -un virus altament infecciós que es transmet a través de l'aigua i el menjar contaminat-, confirmat dimarts per l'Organització Mundial de la Salut.

La Comissió Europea s'ha sumat a les crides internacionals perquè es decreti un "alto el foc per vacunació". "El principal problema que tenim en aquest moment és l'accés", deia dijous el portaveu d'Ajuda Humanitària. Aquestes treves per a vacunacions és una pràctica que ja s'ha aplicat en altres conflictes com l'Afganistan, el Sudan i la República Democràtica del Congo.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, a Síria no s'havia detectat cap cas de pòlio des del 1999, però la guerra està retornant el sistema sanitari del país "a l'edat mitjana", segons una font comunitària. Save the Children alerta que sense una campanya de vacunacions el brot "es podria convertir en una epidèmia que amenaci la població infantil de tota la regió del Pròxim Orient".

"Cada govern de la regió, cada combatent i cada control de carreteres arreu de Síria hauria d'entendre que les organitzacions humanitàries som neutrals i que ens haurien de permetre moure'ns lliurament", demanava la portaveu de l'ONG, Krista Armstrong.

Tàctiques de guerra

El bloqueig de medicaments i menjar forma part del que un oficial de la seguretat siriana anomenava a l'agència Reuters una "campanya per la submissió a través de la inanició". Les forces lleials a Baixar al-Assad han utilitzat els setges militars per debilitar les tropes rebels que s'amaguen en àrees residencials, però aquest bloqueig està provocant fam i mort, segons ha denunciat el personal mèdic que treballa en aquestes zones.

"Necessitem parlar amb els bons i els dolents, amb els líders religiosos, amb tots el que tenen influència sobre la comunitat" per aconseguir portar a terme una campanya de vacunació, declarava Siddharth Chatterjee, especialista de la Creu Roja internacional. "Cal separar la política de la infància", reblava.

El ministeri de Sanitat sirià ja va admetre el 19 d'octubre que havien detectat a Deir-al-Zor, al nord-est del país, 22 casos de nens que havien patit paràlisi i presentaven els símptomes de la pòlio.

stats