09/07/2017

La civilització de Trump

3 min
El president dels Estats Units, Donald Trump, durant el seu discurs, dijous, a la plaça Krasinski de Varsòvia.

AMENACES. L’Occident de Donald Trump està en perill. El president de la retòrica apocalíptica, del món com a amenaça i la fortificació de fronteres com a resposta, creu que ha arribat el moment de decidir si es vol o no la supervivència de la cultura occidental. Trump ha vingut a Europa amb una nova versió del xoc de civilitzacions. El seu és un món aferrat a “costums i tradicions intemporals”, arrelat en la religió i en l’etnicitat, que s’ha de preservar d’aquelles mescles, influències i arribades que el podrien “subvertir i destruir”.

Trump va escollir Varsòvia per parlar de valors, d’amenaces externes, dels perills de la immigració i de la importància de déu i de la família. Ho va fer davant el monument que commemora la resistència polonesa contra el nazisme, envoltat de centenars de persones, moltes arribades en autobús des de diversos punts de Polònia, amb banderes nord-americanes a la mà i la promesa de piscolabis de franc a la seu del ministeri de Defensa després del discurs. Conservadorisme entregat a la causa presidencial. L’arenga -escrita per Stephen Bannon i Stephen Miller, els gurus ideològics de la dreta radical que impera a la Casa Blanca- semblava fet a mida del populisme xenòfob de Jaroslaw Kaczynski, que governa Polònia.

ALIATS. Trump va parlar dels valors occidentals en un país on l’estat de dret està “sota una amenaça sistèmica” -segons la Comissió Europea-, on s’ha retallat la llibertat d’expressió, on el govern ha agafat el control dels mitjans de comunicació públics, ha violat la independència judicial i on les dones han hagut de sortir al carrer a manifestar-se massivament, vestides de negre, per aconseguir aturar una llei que pretenia prohibir del tot un ja molt restrictiu dret a l’avortament. Brussel·les va anunciar fa menys d’un mes que actuarà contra Polònia, Hongria i la República Txeca per haver-se negat a participar en el sistema de reallotjament d’una petita part dels immigrants arribats a Grècia. “¿Tenim prou respecte pels nostres ciutadans per protegir les nostres fronteres?”, es demanava el president nord-americà a Varsòvia.

Trump va escollir Polònia per advertir dels perills d’Europa quan molts a la UE creuen que l’actual govern il·liberal polonès és un desafiament als valors europeus. No era ironia, ni casualitat. Molt abans de l’arribada del multimilionari novaiorquès a la Casa Blanca, Jaroslaw Kaczynski i el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ja teoritzaven i governaven des del “patriotisme econòmic” i la “contrarevolució cultural”, i condemnaven la immigració perquè “elimina les identitats històriques”.

Ara la contrarevolució cultural ha travessat l’Atlàntic perquè Donald Trump imposi la seva prohibició d’entrada al país a sis països de majoria musulmana.

OCCIDENT. El món de Trump és el de les falses veritats i les teories conspiratòries. Un món que no creu en la idea dels “valors universals” ni en la governança global. “El concepte d’escalfament global ha estat creat per i per a la Xina per aconseguir que la indústria productiva dels Estats Units sigui menys competitiva”, deia Trump en un tuit l’any 2012.

Quin és l’Occident que el president dels Estats Units creu que s’ha d’estar disposat a defensar? ¿El de la cultura i les tradicions intemporals amenaçades o el dels drets i llibertats que s’haurien de garantir a les democràcies occidentals com la independència judicial, el pluralisme polític o la llibertat d’expressió i de moviments? Els valors de Donald Trump no són els d’Angela Merkel.

“El risc és que Trump configuri la seva visió del món només per complaure el seu electorat”, advertia fa uns mesos, a Barcelona, James McGann, professor d’estudis internacionals de la Universitat de Pennsilvània. Però Trump no està sol. El seu és un món compartit. Varsòvia ha estat l’escenari del que la periodista i escriptora Anne Applebaum anomena la nova “internacional populista”.

stats