OBSERVATORI D'EUROPA
Misc 01/12/2013

La increïble nació minvant

i
Carme Colomina
2 min
La increïble nació minvant

Ets al Regne Unit il·legalment?, pregunta una gran tanca que es passeja en el remolc d'una camioneta pels carrers de Londres. És part d'una campanya del govern britànic per advertir els immigrants en situació irregular que només tenen dues opcions: "Tornar a casa o exposar-se que els arrestin". Per si el dilema no fos prou clar, unes altres lletres gegants en un requadre adverteixen que "la setmana passada hi va haver 106 detencions en aquesta zona". L'executiu de David Cameron ha tornat a treure del calaix la retòrica antiimmigració. S'acosta l'1 de gener, la data en què ha d'entrar en vigor la lliure circulació a tota la Unió Europea per als treballadors romanesos i búlgars. Un dia assenyalat en vermell al calendari del conservadorisme britànic i a l'agenda del populista UKIP, el Partit per la Independència del Regne Unit.

"La lliure circulació per Europa hauria de ser menys lliure", escrivia divendres Cameron en un article al Financial Times en què explicava noves mesures per evitar aquest "turisme de beneficis" socials de què -segons el primer ministre- gaudeixen els immigrants que arriben al seu país. Ni les xifres ni probablement els objectius polítics dels tories sembla que es confirmin. Els experts saben bé que cada cop que el govern endureix el discurs contra la immigració les enquestes demostren que el sentiment predominant entre la població no és l'alleujament sinó l'hostilitat, i el suport polític per l'extremisme creix. Els informes de la Comissió Europea desmenteixen que el nombre d'immigrants comunitaris "no actius" en aquest moment al Regne Unit suposin una càrrega per al sistema públic. Segons dades de Brussel·les, el total de ciutadans europeus que estarien cobrant avui l'atur a la Gran Bretanya són uns 60.000.

Suport alemany

Però David Cameron se sent cada cop més acompanyat. Alemanya, els Països Baixos i Àustria s'han afegit a aquesta campanya per limitar la lliure circulació. L'abril passat, aquests quatre països ja van enviar una carta a la Comissió Europea en què protestaven per la "càrrega" que la immigració representa per als sistemes socials, i reclamaven solucions. Dijous que ve al Consell de Ministres d'Interior que hi haurà a Brussel·les tornaran a pressionar en favor de poder limitar, quan calgui, l'entrada a persones que considerin que han abusat del sistema públic. La futura Gran Coalició d'Angela Merkel ho ha posat per escrit. El document firmat per la CDU, el partit de la cancellera, els seus socis de la CSU i els socialdemòcrates de l'SPD té un capítol titulat La pobresa migratòria a la Unió Europea on diuen que "els incentius socials per als immigrants s'han de reduir".

La discussió que hi ha sobre la taula de Downing Street no és sobre xifres sinó sobre el model de país. ¿Cap on va el Regne Unit? ¿Vol ser una petita Anglaterra o una Gran Bretanya?, es preguntava fa unes setmanes The Economist . Cameron i el seu joc de fronteres pot acabar empetitint un país on, avui, la inversió directa estrangera per càpita és el doble que a la mitjana dels països més rics. Londres atreu talent, capital i negocis. I la gran majoria dels europeus que hi van a viure tenen feina i cotitzen al sistema britànic. Si el referèndum sobre la Unió Europea s'acaba celebrant i guanya el no, el canal de la Mànega es farà més ample que mai, i l'illa, més petita i introvertida.

stats