03/02/2011

La revenja dels partidaris de Mubàrak encén la revolta

3 min
Seguidors, Llibertat

Enviada especial al caireDel dia de la llibertat al dia de la revenja. Hosni Mubàrak ha dividit els egipcis. Seguidors i detractors del règim es van enfrontar ahir en una dura batalla campal a la plaça Tahrir amb més de 1.500 ferits i almenys tres víctimes mortals. "Són les últimes urpades d'un règim moribund", deia Mazir, un jove egipci que viu al Canadà i acabava de tornar per uns dies a casa per "participar en aquesta pàgina de la història que estem escrivint". Ahir va ser el moment dels seguidors de Mubàrak. Van sortir al carrer a milers. Van arribar a les portes de la plaça de la Llibertat en furgonetes i autobusos des de tots els barris de la ciutat i de fora de la capital. Uns centenars amb pancartes, una fotografia gegant del president i crits a favor seu van aconseguir entrar per l'avinguda del Museu Egipci. Només una hora abans, hi havia cinc controls de seguretat per accedir a la zona -dos de l'exèrcit i els altres dels mateixos egipcis que des de fa més d'una setmana es concentren a la plaça Tahrir-. Però poc després, i davant la passivitat d'un exèrcit que s'ho va mirar des de dalt dels tancs, centenars de manifestants progovernamentals irrompien cara a cara davant d'aquells que han decidit que no hi ha més ofertes possibles que la sortida immediata de Mubàrak. De la tensió dels crits, a l'agressió. La guspira es va encendre després d'una mitja hora eterna d'enfrontament verbal. Pals, pedres, sabates, però també còctels Molotov des de la banda dels progovernamentals, que la televisió oficial del règim anomenava ahir manifestants pro estabilitat. Més de 10 hores seguides de batalla campal, que van continuar de nit. Els seguidors de Mubàrak van aconseguir controlar tres vehicles de l'exèrcit i els van utilitzar per seguir avançant. En una escena surrealista, un centenar de cavalls i camells van entrar a la plaça Tahrir. En comptes de portar els turistes habituals a visitar les piràmides ahir van irrompre al galop amb seguidors progovernamentals i rètols a favor del president. La gent cridava: "Fora, fora". Hi va haver llançament de bombes incendiàries i gasos lacrimògens. Trets a l'aire per intentar frenar la ràbia. Ambulàncies i helicòpters. La plaça Tahrir es va convertir en una ratera. Ossama Alam, un advocat que dilluns m'explicava feliç que havia vingut amb els seus companys per demanar una justícia independent que acabés amb la corrupció del país, ahir plorava desesperadament. Cridava i es movia nerviós, pel pànic i la impotència que va envair molts dels que es pensaven que finalment les coses havien començat a canviar. La Sama cridava: "Veus el que fa Mubàrak? Provoca que els egipcis es matin entre ells".

No n'hi havia prou amb tenir l'oposició encerclada. Ahir, els partidaris del règim van fer la seva pròpia demostració de força. La televisió de l'Estat, Nile TV, va explicar que els aldarulls estaven provocats per una "conspiració estrangera", alimentada per la premsa internacional, que també va estar en el punt de mira de les hostilitats. Fonts pròximes a l'exèrcit van assegurar a l'ARA que s'havien detingut "ciutadans estrangers".

Crida als manifestants

Fonts diplomàtiques europees al Caire van reconèixer que no entenien la posició de l'exèrcit, jugant al costat del poble i de Mubàrak. Els militars, però, van fer durant el dia diverses crides als manifestants de la plaça Tarhir perquè tornessin a casa. També el ministeri de l'Interior va haver de sortir a donar explicacions en un dia en què la policia va tornar a patrullar, de bon matí, a prop dels accessos a Tahrir. Interior va negar que hi hagués agents de paisà infiltrats a la plaça de la Llibertat però l'ARA va ser testimoni de la detenció d'un d'aquests policies. Un grup d'homes va envoltar l'agent de paisà que acabava d'arribar al centre de la plaça amb pedres a la mà. Li van agafar la documentació i ens van insistir que la fotografiéssim per tenir-ne proves. L'home no es va resistir. No hi va haver agressions. El van lliurar als soldats que "vigilaven" els accessos a la plaça.

Hosni Mubàrak va escriure ahir un capítol vergonyant del final del seu règim. L'elecció entre estabilitat i caos, que ell mateix va posar sobre la taula dimarts a la nit per aferrar-se al poder, va quedar deslegitimada per la violència.

stats