Portada 02/08/2015

Hem tocat sostre o l'hem sobrepassat?

2 min

Ens ho recorden les dades i també qualsevol dia que Mallorca s'aixeca ennuvolada i com a ciutadans hem de fer vida per Palma. Tot i que des dels mitjans de comunicació i, sobretot, les veus expertes en sostenibilitat ens hem encarregat de repetir una i mil vegades que a les Illes el creixement ha tocat sostre i que fins i tot s'ha sobrepassat, està demostrat que ens remou més la consciència de trobar un embós de cotxes de lloguer a l'entrada de la ciutat, no poder passar pel carrer de sempre o haver de fer una cua interminable abans que no ens pugui fer el compte el caixer del súper.

Tot això ha arribat i sembla que ja no només canten les dades d'esgotament de recursos, ocupació als hotels i a les cases particulars i consum del territori, sinó que som molts els ciutadans de Balears que hem pres consciència que allò que es deia creixement en realitat significa decréixer.

Aquest diumenge de calor que ha demanat posar-se en remull, el digital de l'ARA Balears s'ha mogut i s'ha comentat més que no un altre diumenge qualsevol. Des de la portada de l'edició en paper, amb un "Balears: territori a pressió", fins a cadascuna de les informacions i opinions que han conformat el nostre Tema del dia (Illes saturades), han corregut per les xarxes socials i han provocat nombroses reaccions. Només és la constatació que aquest debat no es mou debades i que, a més, el tema interessa i preocupa.

El company Jaume Perelló posava el dit a la nafra en dur al subtítol estudis com el d'Yvan Murray, que incideixen en el fet que en aquesta saturació, "a més d’afectar la qualitat de vida, l’increment de places no apuja la renda des de 2006". Macià Blàzquez demanava "decreixement turístic". Sílvia Tur, des de Formentera, escrivia sobre la necessitat de "posar límits"a la petita de les Pitiüses, on ja n'han pres consciència i tenen preparades les mesures. També ho deia el conseller de Territori, Joan Boned: "No podem continuar creixent als mesos d'estiu". Per part seva, Bea Rosselló apuntava la manca d'aigua a Eivissa com la conseqüència de la massiva arribada de turistes. I Mercè Pinya s'encarregava de suggerir les 10 mesures més urgents a prendre com a país i des de les institucions responsables.

El debat està servit. Si hem sobrepassat el sostre, haurem de tornar enrere almanco fins al nivell del sòtil si no volem fer aigua per tots els costats. És el debat necessari que, a més, convindria afrontar amb serenor, que aquests temes solen aixecar passions tant en un sentit com en l'altre. Parlem-ne i acordem-ho.

stats