Portada 11/10/2015

De denúncia

2 min

No deu ser fàcil que una revista dominical et dediqui la portada i tu et decideixis a denunciar públicament que no t'hi reconeixes, que han manipulat la teva imatge, que t'han volgut estereotipar, convertir-te en un objecte més de consum, com si no valguessis per tu mateixa, tinguis el físic que tinguis.

Si no amb aquestes paraules, amb altres que denoten sentiments de frustració i indignació similars, l'actriu Inma Cuesta ha penjat a les xarxes socials l'abans i el després del retrat que li varen fer per a la portada del Dominical d'El Periódico al costat de l'actor Eduardo Noriega, i hi ha dedicat expressions ben dures de censura i rebuig per la utilització del Photoshop que s'ha fet amb el seu cos. Un tros de maluc ha desaparegut, també la popa –originalment gens cridanera– del seu braç, el coll s'ha allargat i aprimat i s'han eliminat allò que els estilistes consideren defectes de la pell. En definitiva, "veure't i no reconèixer-te", com comença el seu escrit l'actriu.

No només és molt valenta la iniciativa d'Inma Cuesta, sinó que és del tot necessària, tenint en compte els signes dels temps, de fa massa temps. Mentre es denuncien dia sí i dia també aquests perillosos cànons de bellesa que s'exigeixen a les models femenines i que condueixen a l'anorèxia, mentre es prenen mesures sobre les talles mínimes per a les desfilades, veim com els programes per al tractament de les imatges –que no funcionen sols– arriben a rebaixar les cuixes d'unes dones ja de per si esquelètiques fins a tocar el fèmur pels dos costats.

Hi ha una responsabilitat social en la promoció dels patrons corporals. I com tota actuació irresponsable i que, a més, infligeix un dany, no només s'ha de denunciar, sinó que hauria d'estar penada. Potser evitaríem alguns dels grans mals que afecten les persones i, especialment, les dones.

stats