Opinió 19/09/2016

De la nit al dia

2 min

Passada la Nit de l'Art, podem rebobinar i, mentre veim com torna a sortir el sol i no plou, començar a pensar en el dia, en els dies en els quals hauríem de saber treure rèdit de l'èxit que a Palma té la festa de les galeries. Si dijous i divendres varen ser les jornades per als col·leccionistes, gestors culturals i habituals de les sales d'exposicions al llarg de l'any, dissabte els carrers i les galeries varen rebre tot Palma, que és el que solem dir quan es tracta d'una gentada.

A l'article que vaig publicar el mateix dissabte ja apuntava la necessitat d'una acció continuada de les administracions públiques perquè una part cada vegada més gran d'aquesta societat s'interessi per les propostes artístiques, més enllà de la Nit de l'Art. Com deia, l'èxit d'aquesta jornada festiva és privat, de les galeries. Fins ara, els gestors públics han facilitat que li donem suport econòmic amb quantitats més o menys significatives, els museus i centres d'art s'han sumat a la programació expositiva i, sempre, sempre, han estat puntuals per a la foto i l'inici del recorregut. Això no ha faltat mai, ni en el temps que, amb José Ramón Bauzá al capdavant del Govern, la seva presència es convertia en una escena de linxament públic i massiu.

Per part de les institucions governants, sens dubte hi ha més coses per fer, accions de molta més transcendència que siguin un suport, ja no només a les sales d'exposicions sinó, sobretot, de suport i d'estímul de la ciutadania. Accions destinades a crear i consolidar un públic o, millor dit, uns usuaris que no s'interessin només pel vespre de festa, que ni tan sols s'interessin només per les arts visuals, sinó que sentin inquietud per observar, participar i incloure el fet creatiu com a part de l'existència.

No descobresc res, però no conec millor via per fer-ho que no passi pels programes educatius. Així, la ciutat i el país haurien de disposar de programes educatius continuats, que poden aprofitar la Nit de l'Art, els dies precedents i els posteriors, com a moments de màxima incidència. Els nins i els adolescents ho sabem, són un potent estímul per als adults de la família. Fer que en les etapes de formació s'observi i es valori la creativitat que els artistes despleguen en les seves obres, crear una vertadera xarxa de programes educatius als centres de barri, entre els veïns, que estiguin en relació amb els artistes, els museus, els centres d'art i les galeries, és assegurar un creixement en la creativitat, és despertar inquietuds i és consolidar el futur d'una societat més preparada, més capaç de canviar les coses.

stats