Misc 01/12/2013

Les dones que prenen la píndola trien homes segurs

Un estudi troba diferències en els criteris per triar parella que apliquen les dones que prenen anticonceptius orals i les dones que no

i
David Bueno
2 min

A Catalunya aproximadament una de cada cinc dones entre els 16 i els 50 anys pren la píndola anticonceptiva. Des que es va començar a comercialitzar, a la dècada dels seixanta, fins ara, s'han fet molts estudis científics sobre la seva eficàcia i seguretat, però cap sobre els possibles efectes respecte a les preferències sexuals de les dones. Un estudi publicat a NeuroReport per Martina Bonenberger i els seus col·laboradors de la Universitat d'Ulm, a Alemanya, indica que les dones que utilitzen regularment la píndola prefereixen tenir relacions amb homes dels quals creuen que els podran proporcionar més seguretat i estabilitat futures.

Fa uns anys es va demostrar que les apetències sexuals de les dones varien durant el cicle ovàric. Quan estan en el període fèrtil se senten més atretes pels homes que manifesten més dominància social i són més competitius, i durant la resta de dies ho fan pels que els poden proporcionar més seguretat i estabilitat futures.

Aquests resultats, que es relacionen amb la producció d'estrògens, es van interpretar en el seu moment afirmant que, instintivament, les dones prefereixen com a parella reproductora la que pugui passar als seus fills uns gens determinats, relacionats amb la dominància social i la competitivitat, i com a parella per tenir cura de la descendència la que els pugui assegurar un futur més estable.

Atès que la píndola anticonceptiva conté estrògens, Bonenberger i els seus col·laboradors han volgut examinar si altera aquest cicle de preferències sexuals.

La píndola canvia els gustos

Van establir dos grups, un format per dones que de manera regular prenien anticonceptius orals i l'altre, el control, per dones de la mateixa edat amb cicles menstruals regulars que no havien pres píndoles anticonceptives com a mínim durant els últims sis mesos. Se'ls va mesurar el nivell d'estrògens en els diferents períodes del cicle i, com a marcador d'aquesta suposada cerca instintiva d'estabilitat, se les va sotmetre a un test estandarditzat perquè valoressin diferents recompenses econòmiques.

Les dones que no prenien la píndola van mostrar canvis de preferències que ja s'esperaven i que s'adiuen amb els estudis anteriors. Ara bé, les que sí que prenien anticonceptius orals no passaven en cap moment per la fase de preferir homes socialment dominants i competitius.

En vista dels resultats, Bonenberger i els seus col·laboradors han conclòs que "els anticonceptius orals alteren les preferències sexuals de les dones cap a homes que poden proporcionar més seguretat i estabilitat futures, per sobre de les característiques de dominància social i competitivitat". Tanmateix, el treball s'ha plantejat tan sols basant-se en recompenses econòmiques, i no mesura altres paràmetres, com ara l'estabilitat i la seguretat en si mateixes com a recompensa. Tampoc inclou altres variables, com ara l'estabilitat emocional i l'afectivitat.

stats