12/10/2011

Retalleu-lo per al Francesc de Carreras

2 min

Estic tan convençut que criticar, des de l'ARA, l'actitud de Ciutadans en relació a la immersió lingüística és tan inútil, que he decidit adreçar-me a tu personalment. Així potser tinc alguna possibilitat que algú et retalli l'article i et digui: mira, el Cirici es fica amb tu.

Ens vam conèixer a l'agrupació de Sarrià d'un partit comunista, el PSUC, l'any 1976, i ja aleshores ens distanciaven les respectives posicions sobre el que en dèiem la qüestió nacional. Per a tu eren prioritaris la revolució i l'alliberament de la classe treballadora. Ara em sembla que també has abandonat aquesta prioritat, i en tens una altra, que consisteix a defensar la idea que els ciutadans només poden ser lliures si no els determina cap identitat col·lectiva.

Per demostrar fins a quin punt la identitat col·lectiva pot arribar a oprimir l'individu, fas una lectura ben particular d'un estudi sobre el fracàs escolar, i assegures que els castellanoparlants suspenen més que els catalanoparlants per culpa de la immersió. Però saps perfectament que, si a l'hora d'interpretar les dades, t'hagués preocupat el nivell cultural dels pares, les conclusions serien unes altres. És més, saps perfectament que, posats a adoptar punts de vista interessats, una marca de iogurts podria relacionar l'èxit i el fracàs escolar amb el major o menor consum dels seus productes.

Per què no t'ho mires d'una altra manera? La llengua catalana té una funció integradora que no té el castellà. A un ciutadà d'origen peruà o magribí li costarà molt més deixar enrere la seva condició d'immigrant si no sap el català. I això és així tant a Olot com a Santa Coloma de Gramenet. Creu-me: la immersió lingüística no és una obsessió malaltissa del nacionalisme conservador. És el que hauries de defensar tu si realment penses en la gent. ¿O vols tornar a un país de catalans i de xarnegos, com érem amb la dictadura?

stats