22/12/2010

Puigcercós vol mantenir ERC en el joc d'aliances del Parlament

2 min

BarcelonaEl discurs de Joan Puigcercós va ser un exercici d'exorcisme: va passar comptes amb la CiU opositora que ha atacat despietadament la formació republicana per haver optat per una aliança d'esquerres, però alhora va oferir la pipa de la pau al gran cap indi, que serà a partir d'ara Artur Mas. En aquest difícil equilibri va transitar Puigcercós en la seva intervenció. El propòsit no declarat del president d'ERC és mantenir la seva formació en un lloc central del mapa polític malgrat el desastre electoral, i això vol dir ser un possible soci de Mas en les qüestions en què tant el PSC com el PP vulguin frenar-lo. "Vostè ha de decidir cap on vol bascular, si vol fer-ho segons la correlació de forces a Madrid o vol bascular sobre Catalunya. En aquest cas amb Esquerra hi podrà treballar", va dir el líder republicà.

El preu a pagar per aquesta bona predisposició és que el protagonisme opositor al Parlament pot recaure ara en Joan Herrera, d'ICV-EUiA, l'únic extripartit disposat a entrar en el cos a cos amb CiU. Però Puigcercós també vol girar full de l'aliança amb els ecosocialistes, i en cap cas vol aparèixer al seu costat abanderant el no a tot.

Un cop aclarit això, la feina de Puigcercós consistirà a projectar-se com la força independentista majoritària, responsable i realista, amb contingut social, capaç d'arrossegar CiU més enllà dels seus límits, com ja va fer amb el PSC. Però també li cal marcar distàncies. Ahir va forçar Artur Mas a admetre que CiU no és independentista ni està disposada a fer un referèndum. "Prefereixo administrar una tensió controlada amb l'Estat, encara que sigui dura, que un trencament social a Catalunya", va dir Mas per justificar la seva negativa a la iniciativa.

Ara bé, hi ha coses que no canvien. Puigcercós no es va poder estar ahir d'alertar ahir contra la temptació d'un "retorn a esquemes anteriors" del pujolisme, i en va posar dos exemples: les "xarxes clientelars" i el paper de Duran a Madrid, que, al seu parer, denota que CiU torna a confondre Govern amb partit. Puigcercós, doncs, està obligat a fer un nou paper: el d'equilibrista.

stats