27/02/2013

Avui, Flix

2 min

Aquest cop li toca a Flix. L'empresa Ercros (ho veig a TV3) farà un expedient de regulació. Un altre. 150 persones al carrer. O sigui que més atur, més gent que potser no tornarà a treballar mai més, més sensació d'incòmode privilegi si ets dels que encara tenen feina. I bars i llibreries i teatres (no només de Flix sinó de tot Catalunya) que també tancaran per falta de clients, perquè cada cop seran menys els que podran gastar en altres coses que no siguin el lloguer i el menjar. 150 persones poden no semblar gaires persones tenint en compte el degoteig d'aturats de cada dia. Però és un tant per cent molt important d'una comarca com la Ribera d'Ebre.

Diguem que Ercros és l'empresa que abans es deia Erquímia. Aplaudeixo el canvi de nom. Trobo que demostra molt bon criteri. Ercros és més neutre, mentre que Erquímia suggereix química . I que suggereixi química no li és gens bo a una empresa que segons Greenpeace ha deixat l'Ebre "marcat pel mercuri de per vida". Llegeixo que "ha vessat mercuri a l'Ebre des de l'any 1988 fins al 1993". No sé si és veritat. (Aquests ecologistes, ja se sap, oi, sempre exageren.) Però el cas és que l'alcalde a la tele diu el mateix. Que per culpa de l'activitat d'aquesta indústria, o gràcies a ella, ara la zona ja no és apta per conrear-hi res. No s'hi pot plantar, ni s'hi pot pasturar. Diu que la Unió Europea els va posar una sanció que encara no han pagat.

Si una empresa s'instal·la en un lloc i en malmet el riu i els conreus per obtenir beneficis, ara no hauria de tenir les mans lliures per fer fora els treballadors. Uns treballadors que viuen al poble "contaminat". Què han de fer, ara, aquesta gent per "reinventar-se" i ser "emprenedors" com toca? L'única opció que els queda és muntar al costat de la fàbrica una casa de turisme rural amb productes de quilòmetre zero. Per exemple, enciam amb aroma de plom o peix al mercuri.

stats