14/02/2013

Mariano Rajoy, literat

2 min

No voldria fer llenya de Mariano Rajoy, perquè comprenc que deu estar ben descansat després de l'esforç literari d'abans-d'ahir. Va publicar un article (firmat per ell) a La Razón . Era un panegíric fet de qualsevol manera i a corre-cuita sobre el Papa. Per desgràcia per als amants de l'espanyol, entre els quals m'hi compto, els terribles errors de sintaxi i puntuació no eren res al costat d'equivocacions més bèsties, com ara citar malament l'encíclica del Papa Caritas in veritate , que ell va convertir, no sabem per què, en Caritas in veritatis . Si jo fes una cosa semblant al diari que tenen vostès a les mans o a la pantalla, la burla i la vexació durarien sis setmanes. I ho tindria merescut.

Per tant, no voldria fer llenya de Mariano Rajoy, però les seves paraules m'hi mouen. L'home va anar a un col·loqui (amb traductor, perquè tampoc no domina l'anglès) i va haver de contestar una pregunta d'un col·lega. "¿Podrà mantenir Catalunya dins d'Espanya?" I el president va dir-li que sí, perquè amb Catalunya "ens uneix tot, segles d'història, relacions comercials i personals, el que hem fet junts..." Al final, doncs, va acabar dient que "la majoria dels catalans volen seguir com fins ara i no desitgen que se'ls privi de la seva condició d'espanyols".

Que ens uneixen segles d'història és veritat. Ens hi va unir per força l'avantpassat del monarca Joan Carles I, sí, però sens dubte Espanya és un país que admirem i estimem. ¿Relacions comercials i personals? Bé, queda molt fred, però sí. No ens uneix ni l'amor ni la companyonia, perquè Don Mariano evita sempre aquestes paraules per parlar de Catalunya. I sobretot hi ha "el que hem fet junts". I tant. Les carreteres gratuïtes d'Espanya, per exemple. Ara bé, que vol dir musulmà. Com sap que la majoria de catalans volem seguir com fins ara? ¿Ens ho ha preguntat? Si n'està tan segur, per què no autoritza la consulta? De què té por?

stats