24/12/2012

El cava català i el clima polític

2 min

Com que avui és la nit de Nadal i la nit de Nadal els espanyols brinden amb bombolles, aquests dies a Intereconomía s'han cansat de vendre'ns les bondats del vi escumós d'Alacant. El diari Abc també ens ha regalat un extens reportatge en què se'ns explicava que si bé la regió del cava està formada per una majoria de municipis catalans, també hi ha cava a "Extremadura, l'Aragó, la Rioja, el País Basc i Navarra, sense oblidar València, on s'elabora un escumós cada dia més sol·licitat tant dins com fora d'Espanya". El fragment més emocionant del reportatge deia que "el clima polític impulsa les vendes d'un cava andalús". És a dir. Hi ha gent tan nacionalista que tria el que es fica a la boca no pas amb criteris gustatius sinó espanyolistes. En fi. Aquest any és el "clima polític", però abans va ser en Carod-Rovira dient que no donaria suport a la candidatura olímpica de Madrid. La qüestió és trobar una excusa bonica. El boicot al cava és una tradició tan nadalenca per als espanyols com el discurs del monarca Joan Carles.

Jo sempre he considerat que el cava ens l'hem de beure nosaltres, perquè el cava és per a qui se'l mereix. Però no em puc estar, quan veig aquests senyors que parlen de les bondats del cava d'Alacant, de morir-me de riure. Tenen raó. Hi ha algun escumós d'Espanya que és molt bo i que no té res a envejar a alguns caves de Catalunya. Ho puc certificar. De fet, també puc certificar que, si tastéssim a cegues algun d'aquests escumosos, ens pensaríem que és cava de Sant Sadurní. Jo, com que no hi entenc, diria que alguns d'aquests escumosos són tan espanyols com servidora. Hauré de fer un curset de tast, perquè a mi el que em diu el nas és que els han fet a Catalunya i que, un cop embotellats, els han posat unes etiquetes en què diu " cava elaborado en San Kevin del Jarama, España ". Però com els dic, no pot ser. És com si a Itàlia fessin servir olives de Jaén per elaborar aquells olis tan bons que exporten.

stats