08/08/2015

Cap de les dones mortes aquest any per violència masclista havia denunciat

2 min
La porta de la casa de Castelldefels on un home va matar la seva dona i els dos fills abans de suïcidar-se.

BarcelonaCap de les quatre dones que han mort aquest any per violència masclista a Catalunya havia denunciat el seu agressor, segons dades del Govern. L’última víctima va ser la dona del parricida de Castelldefels, un crim en què també van morir els seus dos fills. Motius com la por, la vergonya, no voler perjudicar l’agressor, evitar-se complicacions, el sentiment de culpa i fins i tot pressions de l’entorn són els que els impedeixen demanar a temps l’ajuda de la policia.

Denunciar el cas no sempre evita un final tràgic: l’any passat ho havien fet set de les catorze víctimes mortals i l’anterior, dues de les quatre. Però sens dubte en frena molts. En el cas de Castelldefels tant la policia local com els Mossos d’Esquadra havien rebut trucades d’alerta, tant dels veïns -per avisar de les baralles que se sentien a tot el carrer- com de la mateixa víctima -que va trucar com a mínim quatre vegades a la policia local pels maltractaments.

Segons l’informe Sobre la inhibició a denunciar de les víctimes de violència de gènere, fet l’any passat per la delegació del govern espanyol per a la violència de gènere, la majoria de les dones que no denuncien no ho fan per por de les represàlies (42%) o per pressió familiar (30%). L’estudi es va fer amb entrevistes a víctimes que no havien denunciat. Un 12% tampoc no ho havien fet per dependència emocional i un 10% per vergonya, mentre que un 5% no estaven prou informades. Els experts també citen motius com la por de passar un procés judicial o fins i tot que no les creguin, la dependència econòmica i el sentiment de culpa, que d’una manera o altra pateixen la majoria.

El telèfon 900 900 120, dedicat a les víctimes del masclisme, atén més de 800 trucades al mes a Catalunya. El primer trimestre de l’any a Catalunya es van fer 2.953 denúncies i els Mossos segueixen d’una manera o una altra 35.874 casos de violència masclista. A la xifra cal sumar-hi 4.828 casos oberts en altres llocs de l’Estat de víctimes que han vingut a viure aquí.

En el cas de Castelldefels la dona no va ser l’única víctima, també cal comptar-hi un nen i una nena de 12 i 7 anys, respectivament. Segons les xifres del Govern, aquest any ja han mort 12 menors d’edat a causa de la violència domèstica i s’han atès 411 víctimes. Els nens maltractats pels pares, sovint com a manera d’atacar l’altre progenitor, viuen en un cercle de violència del qual és difícil sortir: la normalitzen i se senten culpables, segons Almudena Escorial, de l’ONG Save the Children. Escorial admet que pot ser difícil identificar els agressors. “Són encantadors, sociables, intel·ligents; pot ser el veí, el cosí o l’amic cordial”, diu. Gent de tota mena i de qualsevol nivell cultural o econòmic. En el cas de Castelldefels, l’home que hauria mort la família tenia una empresa domiciliada a casa, Zalbac SL, que el 2013 tenia actius per valor de gairebé dos milions d’euros.

stats