29/10/2015

La Sindicatura avisa: ja no hi ha control públic del Palau de la Música

2 min
La Sindicatura alerta que el Palau té menys control públic ara que quan el dirigia Fèlix Millet.

BarcelonaEl Palau de la Música, protagonista d’un dels escàndols de corrupció més importants dels últims anys -encara pendent de judici-, té menys control públic ara que quan el dirigien Fèlix Millet i Jordi Montull, segons es desprèn d’un informe de la Sindicatura de Comptes de Catalunya. Un conveni que s’aplica des del gener del 2012 va traspassar la gestió, l’activitat i els edificis del Consorci del Palau de la Música Catalana a la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música. Sembla un canvi poc important, però el Consorci el formaven la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i el ministeri de Cultura, i la Fundació és una entitat privada.

Informe: Consorci del Palau de la Música Catalana. Exercicis 2010-2013Aquest canvi, a la pràctica, “deixa sense control públic” l’activitat que abans feia el Consorci, que estava sota el control de la Intervenció General del Govern, explica l’informe. El document, firmat pel síndic major, Jaume Amat, assegura que el conveni “ha suposat una disminució del control dels fons públics aportats al Palau de la Música”, però no “una millora de la transparència en la gestió dels recursos públics”.

El canvi en la gestió es va decidir arran de l’escorcoll al Palau el juliol del 2009 i del procés judicial, amb Millet -llavors president del Consorci- i Montull -la seva mà dreta- com a principals imputats. L’informe constata un “descobert comptable” al Consorci per valor de 3,65 milions d’euros que coincideix amb la presumpta malversació de fons públics d’aquest organisme, tot i que el desfalc, segons els informes de la policia i del jutge del cas, va molt més enllà i implicaria també el finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya.

El Consorci del Palau de la Música ha al·legat en contra de l’informe de la Sindicatura de Comptes que, a causa del procés judicial, estan en una situació “excepcional” i que van prendre decisions de manera “urgent i empesos per la necessitat imperiosa de solucionar problemes”. El Consorci manté que les administracions que el formen es van adonar que l’estructura jurídica del Palau havia sigut “un dels elements clau” que van permetre el frau, per això van decidir canviar-la. Tot i que la Sindicatura diu que se substitueix el control públic tan sols “per un codi de conducta”, el Consorci manté que s’auditen els comptes de la fundació, que se’ls informa de la seva activitat i que les administracions la controlen i hi tenen dret a vet. La Sindicatura de Comptes ha descartat la majoria d’explicacions del Consorci perquè “confirmen la situació descrita” o no hi està d’acord.

A més d’altres irregularitats o mancances, l’informe de la Sindicatura també explica que amb el procés penal contra l’antiga direcció del Palau ja s’han rescabalat 2,42 milions d’euros, però que d’aquests només 700.000 haurien tornat al Consorci, mentre que la resta són en mans de la Fundació i, sobretot, d’un fons especial del qual aquesta pot disposar “pràcticament per a qualsevol despesa”.

stats