Misc 12/05/2015

Què has de fer quan milers de xinesos i russos et comencen a seguir a Twitter?

Com defensar-te d'un atac de milers de seguidors falsos i per què convé fer-ho

i
Enric Borràs
5 min
Aquests són alguns dels seguidors que em vaig trobar al compte de Twitter

BarcelonaSents al fons del somni un 'ping' gairebé imperceptible. I un altre, i un altre, cada vegada més; desenes que es trepitgen l'un a l'altre i t'arrenquen del coixí: comets l'error de dormir amb el mòbil obert i les dades connectades. Obres els ulls i són les 5.44 h. T'han despertat les notificacions del mòbil, que t'avisen de desenes, centenars, milers de nous seguidors a Twitter. Són usuaris amb noms en rus, xinès, anglès, japonès, àrab... de tot de llocs on pocs entenen els teus tuits en català. Milers d'usuaris falsos, 'bots' automàtics programats per seguir-te. Dupliques el nombre de seguidors al teu compte en poca estona. L'endemà al matí gairebé l'has multiplicat per deu. Que bé, podries pensar. Però no, això seria un error. Són un problema. Què has de fer?

Sembla que augmentar la quantitat de seguidors a Twitter hagi de ser bo, però també pot ser un autèntic maldecap. Dimecres passat em vaig trobar en aquesta situació, poques hores després de publicar una notícia sobre l''spam' amb què alguns tuitaires havien omplert els comptes que els passatgers de Rodalies fan servir per informar-se. Com que els comptes de Rodalia.info funcionen a base de 'bots', algú a qui no li devia agradar la notícia sembla que va decidir venjar-se amb 'bots' –terme que ve de 'robots', són usuaris automatitzats amb programació informàtica–. I comprar-me desenes de milers de seguidors falsos. No és car, hi ha preus per a tots els gustos però és fàcil trobar webs que venen 10.000 seguidors per uns vint dòlars.

Configuració de seguretat del teu compte de Twitter

Per què és un problema

  • Utilitzar serveis web que prometen multiplicar automàticament el nombre de seguidors i comprar-ne o vendre'n vulnera les normes d'ús de Twitter. Si la xarxa social sospita que ho has fet, pot suspendre't el compte. I és molt difícil demostrar que no te'ls has comprat tu sinó algú que et vol mal.
  • Es noten. Els seguidors falsos, sobretot si són de baixa qualitat –com els que em van 'regalar'–, són molt evidents. Solen ser usuaris amb noms en idiomes estrangers o seqüències numèriques, sense fotografia de perfil o de capçalera, que piulen poc o gens i amb pocs seguidors però que segueixen molts comptes. Els seguidors falsos de més qualitat –més cars– són més complicats de detectar però serveis com TwitterAudit i Fake Followers Check permeten comprovar fàcilment la quantitat aproximada de seguidors falsos de qualsevol.
  • Quedes en evidència. Si tens presència a les xarxes socials però la majoria dels teus seguidors són falsos, fas el ridícul, perquè no serveixen per a res. No interactuen, no fan que els teus missatges arribin a més gent, no s'hi pot conversar. Si et quedes els 'bots' i no dius res, pensant-te que semblaràs més influent, qualsevol dia algú et farà posar vermell amb alguna eina d'auditoria.

Què pots fer-hi

D'entrada, com que jo estava mig adormit, no ho vaig fer quan calia; però el millor és passar el compte a privat tan aviat com t'adonis que pateixes un atac de seguidors falsos. D'aquesta manera qualsevol seguidor nou necessita el teu vistiplau i frenes en sec l'allau de seguidors. A més, sembla que la majoria de 'bots' no estan preparats per fer la sol·licitud, jo vaig rebre'n poques d'usuaris falsos. Per fer-ho només has d'anar a 'Configuració' del teu compte de Twitter, clicar a la pestanya de 'Seguretat i privacitat' i marcar l'opció 'Protegeix les meves piulades' a 'Privacitat dels tuits'. Ja has establert la primera línia de defensa.

Variació del número de seguidors segons Twitter Analytics

Deixa el compte protegit unes hores com a mínim, o un parell de dies. És probable que hi hagi rèpliques de l'atac i arribin noves onades de seguidors. Si ho fas prou ràpid t'estalviaràs molta feina, però el més probable és que et passi com a mi i quan aturis l'allau ja tinguis unes desenes de milers de seguidors indesitjats. Ara toca desfer-se'n. També pot ser que dubtis i et plantegis si el que passa és que t'has fet famós de cop... En aquest cas mira quina mena de seguidors són: no tenen fotografia de perfil o de capçalera, sembla que parlin idiomes de qualsevol lloc del món, piulen poc, segueixen molts usuaris i en canvi no els segueix gairebé ningú? Si és així, són 'bots', però si encara dubtes pots analitzar-ne uns quants amb Botornot, una eina que et dirà quin percentatge de possibilitats hi ha que un usuari de Twitter sigui un autòmat.

Fes neteja: bloqueja els 'bots'

Per desfer-te dels seguidors falsos el primer que se t'acudirà és fer servir les eines de Twitter. Oblida-te'n. Pots bloquejar-los un a un i marcar-los com a 'spam', però si tens milers de seguidors falsos t'hi pots passar dies sencers. I això que bloquejar és la millor opció: quan bloqueges un seguidor automàticament et deixa de seguir, però recorda que ja no pots veure què piula. També pots escriure al compte de suport tècnic de Twitter, però com a mínim a mi ni tan sols m'han contestat. La pàgina de Twitter per denunciar abusos tampoc no inclou cap opció clara per denunciar un atac de seguidors falsos. La millor opció és fer neteja amb serveis de tercers.

Una de les eines més senzilles i pràctiques que pots fer servir per desfer-te dels seguidors falsos és TwitBlock. Analitzarà el teu compte i farà una llista dels possibles seguidors falsos. Si cliques a cada un pots veure els paràmetres en què s'ha basat: quanta gent segueix aquest compte cada dia, si té fotografia o no, si l'han bloquejat altres tuitaires, etc. Des d'aquesta eina pots bloquejar desenes i centenars de comptes un a un prou còmodament, i també denunciar-los a Twitter. Recorda que quan els bloqueges o denuncies, automàticament et deixen de seguir. TwitBlock és un servei completament gratuït.

El panell de control de ManageFlitter

Però si el problema que tens no és de centenars o algun miler de seguidors falsos, sinó de desenes de milers, segurament amb TwitBlock no en tindràs prou. Et caldran eines més potents, com ManageFlitter. El problema és que té alguns serveis gratuïts però per als més interessants, com el bloqueig automàtic dels comptes falsos, et caldrà pagar. ManageFlitter, com TwitBlock, detecta automàticament els comptes que considera falsos i te'ls mostra en una llista perquè els puguis eliminar manualment d'una manera molt més fàcil que a Twitter, amb un sol clic, però també té una opció per comprar accions automàtiques i deixar que l'eina t'elimini els seguidors falsos tota sola. Això sí, tingues en compte que Twitter –precisament per frenar l''spam' i els 'bots'– no permet més de 1.000 accions automàtiques cada dia per cada compte.

Quan facis neteja vigila, perquè és molt fàcil que sense voler-ho bloquegis alguns comptes autèntics, que senzillament piulen poc, tenen pocs seguidors o no han cuidat gaire el seu perfil. A mi m'ha passat, he bloquejat una trentena d'innocents. Tingues en compte que els criteris de les eines automàtiques per detectar 'bots' no són infal·libles, per això és millor que eliminis els usuaris falsos de manera manual. Serà gairebé impossible eliminar els comptes falsos sense córrer el perill de bloquejar usuaris autèntics, sempre en quedaran alguns, però amb aquests mètodes en podràs eliminar la majoria d'una manera relativament senzilla.

stats