EMPRENEM
Balears 11/09/2016

Aldarq, arqueologia imaginativa i de proximitat per a grans i petits

Dos emprenedors proposen un projecte innovador per divulgar el patrimoni de Mallorca a través de tallers, sopars romans i visites guiades als jaciments

i
Enric Culat
6 min

TOTS SABEM QUE Minerva era la deessa de la saviesa, i que Dionís o Bacus era el déu del vi. Les dues lletres inicials de n’Albert Forés i d’en Dani Iranzo no formen cap divinitat, sinó el nom de la seva empresa, Aldarq, un projecte empresarial innovador, pioner i de caire educatiu i divulgatiu, nascut ara fa un any amb la intenció d’apropar l’arqueologia a la societat mallorquina, sempre d’una manera creativa, divertida i, sobretot, assequible per a tot tipus de públic. Els dos joves empresaris -emprenedors, amics, socis, llicenciats ambdós en història i experts en la gestió i divulgació del patrimoni- esperen encuriosir i engrescar tanta gent com sigui possible gràcies a tot un seguit d’activitats imaginatives, que inclouen tallers, sopars i un tast de vins romans, així com una amplia oferta de visites guiades a jaciments i museus especialitzats. L’objectiu és omplir un buit que els responsables d’Aldarq consideren “significatiu” en temes relacionats amb la divulgació del nostre patrimoni, i anar “passa a passa” en el foment de l’afició per l’arqueologia. Això sí, tot emprant mètodes innovadors, molt diferents als tradicionals.

Mallorca és un dels punts de l’Estat amb més patrimoni arqueològic concentrat, amb una densitat d’un jaciment per quilòmetre quadrat. Els especialistes hi calculen l’existència d’uns 3.000 jaciments, dels quals n’hi ha una cinquantena d’excavats i uns 25 de ‘coneguts’ o visitables. Segons les dades d’Aldarq, al voltant del 70% de la població de Mallorca desconeix “absolutament” que a l’illa hi hagi talaiots, i suposa, en canvi, que aquest tipus de construccions només es troben a Menorca. “Tenim prop de 500 talaiots descoberts a Mallorca”, puntualitza Albert Forés, que s’ocupa de la part més creativa i de comunicació del projecte. “Molta gent ha sentit parlar del Capocorb Vell, de Pol·lèntia i de Son Real, per citar tres llocs emblemàtics. Però, en realitat, són pocs els mallorquins que els han visitat. El nostre patrimoni arqueològic és excepcional”, ressalta Albert.

D’altra banda, Dani Iranzo, que s’encarrega de la part comercial i de la gestió econòmica de l’empresa, explica que “ara que es parla tant del turisme cultural, creiem que nosaltres podem ser-ne una bona alternativa, tot i que assumim que l’interès per l’arqueologia encara és bastant minoritari. Malgrat tot, els municipis mallorquins ja s’estan posant les piles i mostren interès, cada cop més, per difondre el seu patrimoni i fidelitzar un tipus de visitants que fins ara no existia. Encara hi ha molta feina per fer i hem d’anar passa a passa”, recalca.

A MÉS D’ALBERT i Dani, que assumeixen la responsabilitat del projecte d’Aldarq, hi ha una sèrie de col·laboradors que s’han distribuït altres tasques complementàries: Aina Bestard s’ocupa del disseny; Irene Otero i Domiciano Brezmes, de la imatge; Gaizka Taro s’encarreguen de la fotografia i de la realització de vídeos; Krist Alcázar, de la programació informàtica; Marcos Martínez, dels sopars de cuina romana; i Toni Vich, de les reproduccions de ceràmica.

I ÉS REALMENT viable un projecte empresarial per difondre l’arqueologia? N’Albert i en Dani estan convençuts que sí, i que la deessa Fortuna no hi té gaires coses a dir, en aquest tema. Ho justifiquen argumentant que, tradicionalment, el món de l’arqueologia ha estat vinculat a les administracions i a les entitats del sector públic. Els responsables d’Aldarq pensen que des del sector privat i empresarial també es pot fer una proposta seriosa, innovadora i engrescadora que doni rèdits econòmics, especialment ara que la crisi ha reduït a la mínima expressió l’aixeta de les subvencions, que, per si mateixes, ja eren molt escasses. Els dos emprenedors expliquen que ells no pateixen les traves burocràtiques ni les restriccions pròpies de les institucions publiques. Això, diuen, els permetrà a la llarga de poder avançar més fàcilment en els seus propòsits.

Els promotors d’Aldarq aposten per un nou concepte de l’arqueologia, que ells volen científica i rigorosa, però al mateix temps interactiva, atractiva, divertida i que serveixi “per passar-s’ho be”. “ Alea iacta est ”, això sempre! Els discursos interminables i la difícil interpretació de la història, a través de la contemplació de pedres i més pedres, ha donat pas, amb Aldarq, a sistemes alternatius i més moderns, com la realització de tallers de recreació històrica per a adults i uns tast de vins i sopars romans, que l’empresa organitza regularment en diferents indrets emblemàtics vinculats a l’arqueologia. En aquests esdeveniments s’hi combina l’aprenentatge amb la degustació de vins i menjars propis de l’època romana. En aquest sentit, Aldarq té la distribució exclusiva a Mallorca d’una marca de vins, Baetica, que elabora una acurada imitació de caldos romans, com mulsum (amb mel), sanguis (amb pètals de rosa), antinoo (amb pètals de violeta) i mesalina (amb canyella). Durant la degustació d’aquests vins s’explica la historia de la domesticació del raïm i l’arribada del comerç del vi a Mallorca, a través d’un llarg viatge per tot el Mediterrani.

Pel que fa al sopar, que està preparat pel professor d’història de la cuina de l’Escola d’Hoteleria de la UIB, Marcos Martínez, s’hi ofereixen fins a sis plats diferents, propis de la cuina romana: pa de figa i formatge amb germinat de llenties; amanida de ciurons; musclos amb salsa de ceba; panxeta amb salsa i postres de natilles amb peres amb vi; compota de codony, de formatge i de poma, i dàtils amb fruits secs, mel i menta. “La degustació dura unes dues hores i deixem que la gent la gaudeixi molt. Ara hem introduït unes reproduccions de copes de ceràmica copiades de l’original, que s’exposa al museu del castell de Bellver. Però cada cop ho anem complicant més i, en el proper sopar, estrenarem una reproducció de la vaixella romana sencera”, explica n’Albert. El proper taller i tast tindran lloc el 17 de setembre al vespre a les Nits de sa Galera, un festival mediterrani púnic que es farà al Caló de Son Caios, a Can Pastilla. Per apuntar-s’hi només cal entrar a http://www.aldarq.com/. El preu del sopar romà és d’uns 25 euros per persona. El vi també es pot comprar a través d’aquesta pàgina web o mitjançant les xarxes socials. El mateix dia 17 al matí, Aldarq participarà a la Mostra gastronòmica i cultural de les cases regionals, al passeig de la Sagrera de Palma.

També hi ha tallers per a infants, per tal d’acostar l’arqueologia a les aules de diverses escoles d’Infantil i Primària en horari lectiu. Normalment duren una hora, sempre amb un llenguatge senzill i directe. Poden ser xerrades aïllades o un conjunt d’activitats, segons els interessos de cada centre educatiu. A més, també s’ofereixen activitats extraescolars, com per exemple un programa sobre arqueologia de les Balears contractat per l’AMPA dels alumnes de Primària del CEIP Pare Bartomeu Pou d’Algaida. Al llarg de tot els curs, el alumnes d’aquest centre aprendran què és una excavació arqueològica, com interpretar-ne les restes i per què les troballes serveixen per poder entendre el passat.

Finalment, Aldarq ofereix visites guiades per a famílies i grups, que costen entre 10 i 15 euros per persona. Es poden contractar a través de la pagina web abans esmentada. Una de les visites guiades amb més participació s’ha fet aquest estiu a Son Real, finca a la qual, a més, Albert Forés va presentar públicament el seu llibre Son Real, arqueologia i paisatge, de l’Illa Edicions. El volum apareix amb fotografies de color i fa un recorregut a través dels diferents estadis de la conquesta humana de l’espai geogràfic de Son Real, que, a més de la famosa necròpolis, inclou tot un món desconegut de dolmens, navetes i talaiots que podem descobrir gràcies al llibre.

“Estem oberts a organitzar o participar en qualsevol projecte relacionat amb la divulgació del patrimoni arqueològic”, recorda en Dani. Explica que els acaben de cridar per fer un curs de cuina romana a Sant Llorenç des Cardassar, en una escola d’adults. A més, l’Ajuntament d’Algaida els ha proposat organitzar una ruta patrimonial de 17 BIC (Bé d’Interès Cultural) en aquest municipi, a través d’una aplicació que es pot descarregar al mòbil, com si fos una gimcana virtual sobre temes d’arqueologia. D’altra banda, la UIB els ha convidat a un curs d’arqueologia de les Balears i de didàctica per a professors de Primària i Secundaria, que es farà el novembre. Per si no n’hi hagués prou, l’equip d’Aldarq no s’atura de fer vídeos divulgatius sobre jaciments mallorquins, que pengen setmanalment en un canal de YouTube. Es tracta de petites càpsules, explicades a través d’un llenguatge comunicatiu i amb les quals els creadors d’Aldarq esperen poder captar l’atenció dels neòfits de l’arqueologia i vèncer-ne possibles reticències. “ Veni, vidi, vici... ”.

stats