Societat 30/06/2017

Una eina ciutadana per ‘reconnectar’ amb la biodiversitat de Balears

La UIB i Red Eléctrica impulsen BioBal, una plataforma i aplicació mòbil per facilitar l’accés dels usuaris a la informació sobre turisme de natura, espècies, hàbitats i espais naturals

i
Enric Culat
5 min
Samuel Pinya és el responsable i creador de BioBal

Des d’un coneixement bàsic, per exemple una informació de servei sobre l’horari d’obertura d’un parc natural, fins a satisfer la nostra curiositat per saber quina és l’espècie que acabam de veure enmig del bosc i del nom de la qual no estam segurs. Solució: fer una foto d’aquest animal o planta i enviar-la a una aplicació mòbil, des d’on un expert ens donarà la solució als nostres dubtes o necessitats. Balears disposarà properament d’un portal d’internet i una aplicació mòbil per al turisme de natura que inclouran tot tipus de continguts relacionats amb biodiversitat, rutes, espais protegits, museus naturals i una agenda d’activitats.

Fins ara hi havia algunes plataformes similars d’àmbit municipal, per exemple a Calvià o Pollença, però cap d’àmbit autonòmic de caràcter general, és a dir, que abraci informació sobre biodiversitat de tot l’Arxipèlag. La intenció és integrar totes les iniciatives ja existents i així estalviar temps i facilitar la recerca de temes de natura per als usuaris, i convertir aquesta nova plataforma, que s’anomenarà BioBal, en un referent autonòmic que aglutini totes les consultes vinculades a biodiversitat. El grup de recerca en Ecologia Interdisciplinària de la UIB s’encarregarà de gestionar-la i hi aportarà els continguts (aus, mamífers, invertebrats, espècies marines, plantes, espais naturals, ecosistemes i hàbitats, punts d’interès naturalístic, museus, etc.) incorporant-hi també informació d’altres entitats, administracions, centres de recerca i persones expertes en biodiversitat mitjançant enllaços a d’altres pàgines web. Per la seva banda, l’empresa Red Eléctrica de España (REE) aportarà un total de 163.350 euros, al llarg de tres anys, per tal de fer possible aquesta iniciativa pionera, que té com a principals objectius atendre la demanda d’informació que hi ha entorn del turisme centrat en natura i en general satisfer les necessitats dels usuaris interessats en temes de biodiversitat a Balears.

Excursionistes i amants de la natura

BioBal inclourà, a més, dades sobre rutes, espais naturals protegits, museus de ciències naturals, centres d’interpretació i serveis turístics -amb una escala temporal del lloc i les espècies segons l’època de l’any-; tot això amb la intenció que la web i l’aplicació siguin un instrument útil i d’ús fàcil per a visitants, excursionistes i interessats en la natura, en el marc de l’activitat turística compatible amb la biodiversitat i l’entorn. El portal, que també oferirà accés a informació de la UIB i una agenda d’activitats, estarà disponible en cinc idiomes (català, castellà, anglès, alemany i italià) i s’actualitzarà permanentment.

Problemàtiques com la conservació de les praderies de posidònia, la situació de precarietat de la nacra o la proliferació d’espècies invasores, com la vespa asiàtica i d’altres, tindran un tractament específic a la plataforma i seran objecte d’un seguiment per informar sobre l’evolució de cada cas, gràcies a la feina de les entitats, les administracions o els centres que ja estan fent feina en aquests temes. Es tracta, per tant, d’establir una col·laboració i intercanvi d’informació amb la comunitat científica de Balears i facilitar que els investigadors que treballen en disciplines concretes puguin participar també en el desenvolupament dels continguts que s’aniran publicant en línia a BioBal.

La presentació de la pàgina, que encara no està operativa, s’ha fet aquesta setmana al campus universitari, amb la signatura d’un conveni específic subscrit pel rector de la UIB, Llorenç Huguet, i la directora corporativa de Sostenibilitat, Innovació i Coordinació Institucional de Red Eléctrica de España. Mitjançant aquest conveni, la UIB, a través de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears, crearà el lloc web www.biobal.uib.es i l’aplicació, que recolliran informació sobre les diferents espècies presents a les Balears i sobre la biodiversitat marina. Els continguts seran aportats pels investigadors del grup de recerca en Ecologia Interdisciplinària de la UIB, amb la col·laboració d’altres investigadors i naturalistes de les Illes Balears. El projecte inclou la contractació d’almenys una persona, un llicenciat en biologia que s’hi incorporarà properament per concurs públic. BioBal participa en la celebració de l’Any internacional del turisme sostenible per al desenvolupament, declarat per les Nacions Unides, i respon al “compromís” de la companyia encarregada del servei de transport d’energia elèctrica “amb la sostenibilitat, amb Balears i en general amb la creació de valors compartits entre la societat i l’entorn”, segons va explicar en el transcurs de la presentació del portal el delegat regional de Red Eléctrica a les Balears, Eduardo Maynau.

Samuel Pinya, responsable del projecte

El responsable i creador de BioBal és Samuel Pinya, professor del departament de Biologia i investigador del grup de recerca en Ecologia Interdisciplinària de la UIB, que a la presentació de BioBal va detallar alguns aspectes concrets del projecte, que s’anirà desplegant paulatinament en els propers tres anys. Els continguts principals estaran penjats al portal en el primer any en català i castellà, després es traduiran a altres idiomes en el segon any i finalment s’ampliaran els continguts més especialitzats al llarg del tercer any. L’aplicació mòbil estarà operativa ja des del primer any per poder donar-li una major visibilitat, fins i tot incentivant la participació dels usuaris com una eina de “ciència ciutadana”. Sobre aquesta qüestió, Pinya indicà que la idea és “consolidar primer l’ús turístic del portal i després estendre’l com un sistema de consulta ciutadana amb usos particulars, educatius, universitaris, científics, divulgatius, etc.”.

Pinya -que els darrers anys ja ha acreditat i desenvolupat un bon nombre de projectes innovadors sobre biodiversitat- argumenta que la filosofia del projecte no és només inventariar les espècies de les nostres illes, sinó aportar informació de cada una d’elles, o sigui, com són, on viuen, com les podem veure i en quins períodes de l’any i, si és una planta, en quins mesos floreix, graus d’amenaces, etc. “BioBal no serà únicament un portal descriptiu, sinó un compendi amb tota la informació possible sobre les espècies que tenim a la nostra Comunitat, donant les màximes facilitats perquè els usuaris hi puguin accedir-hi però també amb carta oberta a la comunitat científica i naturalística per tal que hi participin i col·laborin activament. En definitiva -diu Pinya- Biobal serà una enciclopèdia virtual de la natura de Balears, amb una actualització continuada dels seus continguts i la intenció que sigui interactiva i resolgui dubtes dels ciutadans”. Traduït en un cas real, el del ferreret, una espècie de la qual Pinya és un gran expert: no es tracta d’anar a cercar-ne exemplars a la serra de Tramuntana, tanmateix és quasi impossible trobar-ne, sinó que allò més important és explicar com és el seu hàbitat i la importància de la seva conservació. Una vegada instruïts, i si tenim sort, potser en puguem sentir qualcun.

TURISME ORNITOLÒGIC I DE NATURA

Tot i que BioBal inclourà molts més aspectes, el turisme ornitològic i en general el turisme de natura tindran un apartat important a la pàgina web i a l’aplicació. Des de fa dècades que a Balears hi ha un segment considerable de turistes britànics especialment interessats en l’observació d’aus, mentre que als alemanys els “apassiona” la botànica. “De fet, aquesta va ser l’excusa per posar en marxa el projecte -explica Samuel Pinya-, però després vàrem voler ser encara més ambiciosos en adonar-nos que tenia més sentit desenvolupar també altres aspectes sobre biodiversitat en general”. En qualsevol cas, des de BioBal està previst donar cobertura als especialistes de l’Associació de tècnics i guies de muntanya de Balears i empreses de turisme actiu degudament acreditades i compromeses amb la sostenibilitat i el respecte per la natura. La pàgina també inclourà albergs i rutes de camins públics sempre que no presentin conflictes amb propietats.

“És clar que amb una pàgina web no canviarem la mentalitat del turista, hem de ser realistes, però sí que podem contribuir-hi amb el nostre gra d’arena, aportant-hi tot el que nosaltres sabem i recopilant dades per tal que el turista tingui més informació de natura a l’abast i pugui triar altres opcions a més d’anar a la platja. Volem donar noves eines per tractar de canviar la mentalitat respecte del turisme tradicional a les nostres illes i que aquest sigui el màxim de respectuós amb el medi ambient”, insisteix Pinya.

stats