01/10/2017

“Futbol no és futbol”

2 min
Camp Nou sense públic

Marquetinià i publicistaQuan Johan Cruyff va expressar la seva mítica sentència de “futbol és futbol” ho feia en referència a aspectes cent per cent esportius. El Flaco no anava més enllà en aquella ocasió, tot i que en moltes altres sí que ho feia. Dit això, d’ençà que el mític jugador i entrenador va tenir la genialitat d’expressar la capacitat poc predictiva del futbol, l’esport rei ha canviat molt. El futbol és un negoci de dimensions mundials i els diners no tenen ni afinitats, ni ideals, ni escrúpols en la majoria d’ocasions. Només cal analitzar els països d’on provenen principalment els diners dels clubs que dominen últimament les inversions en les principals competicions europees. Ningú pot dubtar que des del punt de vista purament mercantil la disputa del partit d’ahir en les condicions que es va celebrar té afectacions econòmiques que perjudiquen la Lliga, el club i els seusespònsors. Jugar el partit en les condicions en què es va disputar no beneficiava ningú, si es tenien en compte raons de negoci. Tothom hi perdia.

Ahir la decisió de si se celebrava o no el partit Barça - Las Palmas estranyament no es basava en les raons prèviament explicades, era cent per cent política, i en això, ningú dubtarà que les cartes estaven marcades i molt decantades cap a Madrid. La Lliga té la seu a la capital de l’Estat, la seva politització ahir era d’esperar, i està presidida per un senyor que no deixa cap dubte del seu posicionament ideològic. Qualsevol decisió des del club no era fàcil. Dit això, crec que el Barça ahir va marcar un gol a la Lliga, i per l’esquadra. No estic parlant de política, parlo de comunicació. L’esport, ens agradi o no, mou més passions i espectadors que cap altra activitat humana. L’estadi del Barça sense espectadors quedarà com la imatge que impactarà a més audiència a escala global de tota la difícil jornada que es va viure ahir a Catalunya.

Tothom acabarà sabent el que en comunicació es diu el reason why del Camp Nou buit. La no celebració, segons el meu criteri, era més contundent políticament però menys notòria que la imatge del partit sense espectadors. Podem afegir-hi una segona derivada que podria haver succeït, si el resultat final hagués sigut negatiu per al Barça. La pèrdua dels punts podia acabar implicant una Lliga perdu- da des dels despatxos: la Lliga del Referèndum.

Ahir el significat de la frase de Johan va arribar a límits molt allunyats dels originals. Ahir el futbol no va ser futbol.

stats