21/11/2016

L’estat de negació de Rita Barberá

2 min

Un cop confirmat que Rita Barberá nega el finançament il·legal del grup municipal i del PP valencià -va declarar ahir durant més d’una hora-, el jutge instructor del Tribunal Suprem Cándido Conde-Pumpido va donar tres dies a les parts per sol·licitar noves diligències d’investigació. Segons fonts consultades, el fiscal Juan Ignacio Campos sol·licitarà que declarin els principals investigats en l’operació de blanqueig de capitals. Entre ells, María del Carmen García Fuster, secretària del grup municipal del PP a l’Ajuntament de València el març i l’abril del 2015.

L’exalcaldessa va respondre a les preguntes del fiscal, del seu lletrat -l’exmagistrat José Antonio Choclán- i de Conde-Pumpido, però va negar-se a fer-ho davant la lletrada Glòria de Pascual, que representa l’acusació popular del PSOE. Les parts van acordar no gravar la declaració per evitar endarreriments, i va ser el secretari judicial qui va encarregar-se de transcriure-la. Barberá va explicar que havia aportat 1.000 euros per donar suport a la campanya electoral del 2015, perquè és el que havia decidit el comitè de campanya del PP, en què ella no participava. No recordava qui l’hi havia sol·licitat, però sí que li havien recomanat fer-ho, i va assenyalar que mai li havien tornat els diners. De fet, ella va saber posteriorment -a través dels mitjans i del sumari del cas- que hi havia altres persones a les quals sí que s’havia tornat les aportacions. Segons va dir, ella es dedicava a obtenir vots i no era la seva responsabilitat controlar les finances del partit. “Desconec absolutament els comptes”, va afirmar Barberá, que va descriure el seu estat de negació: “Nego absolutament l’existència d’una caixa B. Nego que al PP de València es produís qualsevol tipus de finançament il·legal”.

Les donacions de militants, un sistema “atípic”

El fiscal va indagar el “finançament atípic” que suposava aquest sistema de donacions i Barberá va negar que ho fos. El lletrat de la senadora va voler deixar constància que ja el 2011 s’havia fet servir el mecanisme de les donacions de militants. Va sol·licitar que es mostrés a Barberá una pàgina del sumari (la 199). La idea: el 2011 hi havia més diners a la caixa del PP que el 2015, i per tant no es necessitaven diners procedents de donacions. Segons Barberá, el 2011 només van necessitar 28.000 euros dels militants, mentre que l’any passat van ser 50.000 euros.

A partir de la declaració de Barberá no se sol·licitarà el suplicatori al Senat. Per arribar a aquest punt, abans s’hauran d’aconseguir més proves. Algunes ja formen part del sumari que instrueix el jutge Víctor Gómez a València.

El fiscal Campos consultarà ara el fiscal que porta el cas al jutjat valencià i elevarà una proposta de diligències. Des de la presentació de l’exposició motivada del jutge Gómez el maig passat, la investigació ha avançat considerablement. Per això, es pot sol·licitar còpia d’aquestes actuacions. Algunes de les persones investigades, com García Fuster, o els seus companys María Elena Rodrigo, María José Alcón i Alfonso Grau, poden ser convocades pel fiscal o l’acusació popular. Són gairebé 50 persones les investigades per haver fet servir el grup municipal del PP valencià com a instrument de finançament il·legal del PP, també imputat en la causa.

stats