25/10/2011

Set presidents catalans i una República

2 min
Set presidents catalans  i una República

Toni Soler es frega les mans i exclama "quina gran foto, quina gran foto!" mentre les càmeres immortalitzen la trobada de Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla i Artur Mas. "Això no ho fa qualsevol, eh -constata Soler, més nerviós que eufòric-. No caldria ni passar-la, la pel·li, ja hem aconseguit el que volíem". La següent foto encara és més històrica: s'hi afegeixen Fermí Reixach i Pere Ponce, els actors que fan de Francesc Macià i de Lluís Companys a la pel·lícula que aquest dilluns de pluja es preestrena a l'Auditori de Barcelona:14 d'abril. Macià contra Companys, una "docuficció televisiva" dirigida per Manuel Huerga i escrita per Toni Soler. Mitja dotzena de presidents de la Generalitat junts, poca broma. I seran set: a la pantalla hi sortirà Josep Tarradellas.

El 14 d'abril del 1931, Companys va proclamar la República a seques. Hores més tard, Macià proclamava la República Catalana. Intento imaginar els quatre presidents que avui ens acompanyen fent aquesta mena d'anunci. "Després de veure la pel·lícula, crec que els costaria més donar el pas -diu l'autor del guió-. Sortir i proclamar la República no vol dir que te la donin, i un Estat no es construeix des d'un balcó".

L'exconseller Joan Manuel Tresserras ha preguntat als pares de la criatura si el film reforça el tòpic del caïnisme d'Esquerra Republicana, i li han assegurat que no, que s'hi mostren les dues ànimes que conviuen dins d'unes mateixes sigles. "De caïnisme n'hi ha a totes les cases, però en algunes les ganivetades es claven darrere de les cortines, i a casa dels pobres no hi ha cortines", diu Tresserras. Altres militants d'ERC que volten per l'Auditori es pregunten amb cert morbo fins a quin punt veuran reflectida l'actualitat interna del partit.

"Faig de Carrasco i Formiguera, només hi tinc dues frases, i em va tocar dir-les en castellà", m'explica Queco Novell, convençudíssim que la cinta serà un èxit.

La directora de TV3, coproductora del film amb Minoria Absoluta, ens vol valents: "Si ahir milers de nens cridaven no tinc por, nosaltres tampoc hem de tenir por de mirar la història -afirma Mònica Terribas-. A veure si obrint el bagul dels fantasmes els espantem per sempre".

Manuel Huerga aprofita que l'escolten tants líders polítics per deixar anar: "Llavors les forces polítiques sí que es van posar d'acord per aconseguir uns objectius, i aquesta unitat potser valdria la pena tornar-la a trobar. Salut i República". I bons aliments, que se'ns gira feina.

stats