16/10/2011

Els rumors en els temps del Twitter

2 min
Els rumors en els temps  del Twitter

Si un exguanyador del Planeta llança un rumor sobre el guanyador del Planeta, pots sospitar que té informació privilegiada. "Elvira Lindo guanya el Planeta", va piular divendres a la tarda Lucía Etxebarria. Tres hores més tard, un altre tuit d'Etxebarria deia: "Elvira Lindo desmenteix que s'hagi presentat al Planeta. La meva bola de cristall funciona pitjor que una BlackBerry". Dissabte al matí, el periodista Jordi González escrivia, també al Twitter: "M'arriba que aquesta nit Elvira Lindo guanyarà el premi Planeta". Si una cosa tinc clara a mitja tarda és que la Lindo no recollirà cap guardó: ella mateixa ha apagat el rumor via Facebook. "No m'hi he presentat, així que deixem el tema. Ai, quines ganes que tenim de cridar l'atenció". I quina incontinència que tenim tots plegats a les xarxes socials: tres hores abans que es coneguin oficialment, els noms del guanyador i la finalista (no és germana de la Carme, com especula Isabel-Clara Simó, sinó de la desapareguda Dulce Chacón) ja circulen alegrement pel Twitter. Secret virtual és tan oxímoron com guerra humanitària o intel·ligència militar.

Al Palau de Congressos, Lucía Etxebarria (que no té BlackBerry, sinó iPhone, i que porta el vestit amb què es va casar fa tres mesos) m'explica que, com que la crisi ha acabat amb les grans campanyes de màrqueting, ha tingut una idea per promocionar la seva nova novel·la, El contenido del silencio : se sortejarà a si mateixa. Els qui esmentin el llibre al Facebook o al Twitter poden optar a una nit de copes en companyia de l'escriptora a Madrid o Barcelona. Confio que citar-la en aquesta contracrònica no em faci candidata al premi: sóc abstèmia i tinc fòbia social. Preferiria que em toqués el lot de llibres que regala Planeta als qui encertin la travessa que ens fan omplir durant el sopar. (Però m'abstinc de participar-hi, perquè estic en acte de servei i tampoc vull abusar de la informació privilegiada.)

De què parlen editors i agents, molts d'ells acabats d'aterrar de Frankfurt? De les enquestes electorals i del partit del Barça. "La bomba seria que el Planeta el guanyés Letizia Ortiz", comenta una col·lega a quarts de dotze de la nit, quan ja hem paït l'amanida de mongetes amb magret d'ànec i el tronc de rap al vapor. Dona, si encara fes de periodista, no et dic que no fos possible. Però dubto sincerament, ehem, que la seva feina actual li deixi gaire temps per escriure novel·les. A més, com que els novel·listes s'alimenten de la realitat que els envolta, la futura reina del país veí sí que tindria problemes de consciència amb la informació privilegiada.

stats