OPINIÓ
Portada 10/03/2015

Salvem Lluc

2 min

El pare Antoni Vallespir, fins fa pocs dies prior del santuari de Lluc, va obtenir notorietat com a rostre de la Real en la defensa d'un territori ara ja irremeiable. La història de l'hospital de Son Espases –la seva ubicació, l'ús polític que en va fer Antich, la concessió de les obres, etc.– podria aportar arguments a un gènere mescla de novel·la negra i de terror, sense descartar la sàtira provinciana –tenint en compte l'alçada d'alguns dels protagonistes.

El pare Vallespir donà suport a la campanya 'Salvem la Real', que finalment es va diluir gràcies al caràcter 'progressista' del govern que decidí confirmar quasi al cent per cent les decisions preses pel govern 'reaccionari'. Política ficció: Què hauria passat si el govern encarregat de tirar endavant tota l'obra l'hagués encapçalat Jaume Matas? Tenc per mi que encara se sentiria l'olor de pneumàtics cremats.

Vallespir volia salvar la Real, que és més que un entorn simbòlic, de les urpes de la cobdícia. L'home ara és notícia per altres qüestions, que s'han jutjat amb una precipitació perversa. Esperem el dictamen de la justícia humana, però, mentrestant, ara ens toca defensar Lluc contra aquells que, en negar la presumpció d'innocència al pare Vallespir, pretenen afeblir els fonaments del que Lluc representa. Era important salvar la Real, i a la congregació que lluità fins al darrer alè en aquesta batalla, ara l'hauríem d'ajudar entre tots a salvar Lluc perquè, més enllà d'afers encara per aclarir, no perdi ni una mica de la capacitat simbòlica que ha sabut assolir en anys difícils i obscurs. Els pecats s'han de purgar –afer personal–, els delictes s'han d'expiar, però Lluc és un afer de la mallorquinitat que s'ha de preservar de la pluja àcida que cau en forma de ruixada. I que res no obstaculitzi el pas a la veritat.

stats