23/05/2015

Què votem diumenge?

3 min

Diumenge votem com volem que els nostres pobles i ciutats, que sumats fan un país, siguin un bon lloc per viure-hi. És a dir, que hi hagi feina per a tothom, bones escoles per als fills, un entorn net i saludable, hospitals i trens que funcionin, dirigents dignes del càrrec, biblioteques i teatres, i una bona convivència entre veïns. Tan senzill i tan complicat com això.

Feina per a tothom? La gent que no en té, o que sobreviu amb una minifeina, està desesperada, ho passa malament. És un problema que gairebé toca totes les famílies. Molts aquest diumenge o bé es quedaran a casa decebuts, deprimits, o bé aniran a votar emprenyats, a la recerca d’un canvi radical. En bona mesura d’ells depèn el resultat final. Per això la bandera del canvi és tan cobejada: l’esgrimeixen tant les noves formacions, a esquerra (Podem-Guanyem) i dreta (C’s), com el bloc sobiranista, que reclama que l’autèntic canvi és l’estat propi català. Els que no poden oferir canvi (PP i PSC) ho tenen malament.

Bones escoles? La igualtat d’oportunitats comença aquí: mireu al vostre poble o barri qui pot anar a quina escola, i veureu si és un poble o un barri just, on nens i nenes de diferents orígens i condicions socials comparteixen experiències i futur. El mateix amb les universitats. Mireu, també, si els centres que teniu a l’abast estan fent canvis de debò: ara hi torna a haver una interessant onada de renovació pedagògica que surt de dins les escoles i instituts. L’administració ha estat incapaç d’impulsar-la, sigui per les retallades, sigui per l’obsessió homogeneïtzadora i retrògrada del ministre Wert.

Un entorn net i saludable? Fa uns anys va ser l’ecologisme. Després la sostenibilitat. Ara les smart cities. La qüestió és poder fer esport a prop de casa, caminar o pedalar còmodament, escoltar algun piular d’ocell, respirar aire pur. I, sobretot, saber d’on surt l’energia que fa funcionar les vostres llars: Espanya ha aturat les energies renovables! Anem a contracorrent d’Europa i del món. Què passa a la vostra ciutat?

Hospitals i trens que funcionin? Com amb l’educació, la igualtat d’oportunitats també depèn de la sanitat i els transports públics. El caos recurrent de Rodalies és un frau als més desafavorits: ¿us imagineu que l’escola pública de tant en tant es col·lapsés? I la sanitat? Malgrat les estretors i la polèmica convivència público-privada, la sanitat funciona. El repte és la finestreta única sociosanitària: un sol lloc on trobem totes les respostes als nostres problemes tant mèdics com socials. Sobretot la gent gran i els discapacitats ho agrairien.

Polítics dignes del càrrec? Descarteu, ja d’entrada, els partits amb llistes fantasma (amb gent desconeguda al poble o ciutat) o amb fantasmes a les llistes (persones d’ideologia impresentable). Mireu bé si les formacions a qui voteu han fet net de casos de corrupció. Cal tornar a la política com un acte de servei. Sempre hi ha honroses excepcions, però sospiteu del qui porti més de vuit anys al càrrec.

Biblioteques i teatres? La cultura no és un caprici de rics. Ha de ser una aspiració i una oportunitat per a tots. Acostar els llibres, la música i les arts escèniques i plàstiques a la gent és donar alternatives al lleure més adotzenat, eines per pensar críticament. Teniu biblioteca a prop? Us és fàcil anar al teatre i a concerts? Quan voteu, penseu-hi.

I la convivència? Feu creu i ratlla amb qui estigmatitzi els immigrants, amb qui posi barreres a la integració i la diversitat. Que els vostres pobles i ciutats siguin acollidors i compassius, que permetin que tothom participi del progrés i el benestar general. No deixeu que us posin la por al cos.

stats